Foie gras zawsze oznacza straszne cierpienie zwierząt

Wyraź swój sprzeciw i podpisz petycję, aby zatrzymać przymusowy tucz gęsi i kaczek

Wciąż w wielu sklepach czy restauracjach w Polsce można natknąć się na foie gras, które zawsze produkowane jest przez przymusowy tucz gęsi i kaczek.

Zatrzymajmy to okrucieństwo! Dlaczego chcemy przekonać branżę gastronomiczną, że warto odciąć się całkowicie od foie gras?

APEL O REZYGNACJĘ Z FOIE GRAS

Szanowni restauratorzy, sprzedawcy, właściciele i menedżerowie hurtowni i supermarketów,

zwracam się ze stanowczą prośbą, aby nie oferowali Państwo swoim klientom foie gras, czyli gęsiej lub kaczej wątróbki, które produkowane jest poprzez przymusowy tucz tych zwierząt.

Zgodnie z obecnym prawodawstwem Unii Europejskiej jedyną możliwością wytworzenia produktu określanego jako foie gras jest właśnie tucz przymusowy. Za pomocą specjalnej rury pokarm jest siłą wtłaczany gęsiom i kaczkom do gardła, co powoduje nadmierny przyrost masy wątroby. Zwierzęta bronią się przed tym zabiegiem, ponieważ jest on dla nich niezwykle bolesny. Fermy zajmujące się hodowlą kaczek i gęsi na foie gras są pełne cierpiących zwierząt, pozbawionych jakiejkolwiek nadziei.

Przypomnijmy, że przymusowy tucz jest w Polsce zakazany od ponad dwudziestu lat. Polski parlament uznał tę praktykę za barbarzyństwo niezgodne z zasadą humanitarnego traktowania zwierząt. Musimy jednak pójść o krok dalej i wyeliminować foie gras również ze sklepów i restauracji.

Szanowni Państwo, przymusowy tucz gęsi i kaczek to czyste okrucieństwo, dlatego domagam się, aby odcięli się Państwo od okupionego cierpieniem produktu, jakim jest foie gras.

Podpisz petycję

Pomóż nam uzyskać więcej podpisów

Udostępnij tę stronę

Przekaż swój 1.5% na Otwarte Klatki!

To nic nie kosztuje

Przekaż 1.5% podatku