Wciąż w wielu sklepach czy restauracjach w Polsce można natknąć się na foie gras, które zawsze produkowane jest przez przymusowy tucz gęsi i kaczek.
Szanowni restauratorzy, sprzedawcy, właściciele i menedżerowie hurtowni i supermarketów,
zwracam się ze stanowczą prośbą, aby nie oferowali Państwo swoim klientom foie gras, czyli gęsiej lub kaczej wątróbki, które produkowane jest poprzez przymusowy tucz tych zwierząt.
Zgodnie z obecnym prawodawstwem Unii Europejskiej jedyną możliwością wytworzenia produktu określanego jako foie gras jest właśnie tucz przymusowy. Za pomocą specjalnej rury pokarm jest siłą wtłaczany gęsiom i kaczkom do gardła, co powoduje nadmierny przyrost masy wątroby. Zwierzęta bronią się przed tym zabiegiem, ponieważ jest on dla nich niezwykle bolesny. Fermy zajmujące się hodowlą kaczek i gęsi na foie gras są pełne cierpiących zwierząt, pozbawionych jakiejkolwiek nadziei.
Przypomnijmy, że przymusowy tucz jest w Polsce zakazany od ponad dwudziestu lat. Polski parlament uznał tę praktykę za barbarzyństwo niezgodne z zasadą humanitarnego traktowania zwierząt. Musimy jednak pójść o krok dalej i wyeliminować foie gras również ze sklepów i restauracji.
Szanowni Państwo, przymusowy tucz gęsi i kaczek to czyste okrucieństwo, dlatego domagam się, aby odcięli się Państwo od okupionego cierpieniem produktu, jakim jest foie gras.