Co prawda ilość oferowanych przez polskie sklepy wegańskich produktów stale wzrasta i coraz częściej nawet w zwykłych osiedlowych sklepikach można zaopatrzyć się w różne roślinne wiktuały, ale wciąż ciężko o wegańską kanapkę lub sojowy jogurt w szkolnych sklepikach czy biurowych kantynach.
Dlatego drugie śniadanie dla siebie i dzieci musimy przygotowywać samodzielnie. Na szczęście smacznych i pożywnych opcji na taki przejściowy posiłek pomiędzy śniadaniem a obiadem jest całe mnóstwo!
1. Klasyka gatunku, czyli kanapki
Pyszne wegańskie kanapki można przygotować na wiele sposobów. Podstawa to, oczywiście, chleb lub bułka. Jako smarowania można użyć wszelkiego rodzaju sojowych pasztetów, hummusu, kupnych lub samodzielnie przygotowanych past (w najprostszej opcji wystarczy zblendować ugotowane czy nawet puszkowane strączki, dobrze przyprawić i gotowe!) albo wegańskiej margaryny. Do tego dokładamy ulubione świeże warzywa, kiełki i pyszna kanapka gotowa! Dla urozmaicenia można użyć także marynowanego lub wędzonego tofu, sojowych wędlin, smażonego tempehu czy wegańskiego sera.
Chcesz spróbować diety roślinnej?
Podejmij 22-dniowe wyzwanie Vegan Challenge! Otrzymasz jadłospisy, porady i opiekę mentora.
Dowiedz się więcej!2. Batoniki owsiane z bakaliami
Tego typu przekąski można kupić w większości sklepów, lecz jeśli mamy na to czas, można również przygotować je samemu. Podstawą są, oczywiście, płatki, np. owsiane lub jaglane, wzbogacone orzechami, suszonymi owocami czy pestkami. Do połączenia składników można użyć na przykład zblendowanego banana. Jeśli jednak boicie się samodzielnie eksperymentować, w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na batoniki zbożowe.
3. Twarożek słonecznikowy z warzywami
Słonecznikowy twarożek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy zalać łuskany słonecznik wodą i zostawić do namoczenia przynajmniej na godzinę. Potem należy go wypłukać i zblendować z niewielką ilością wody. Jeżeli wychodzi wam zbyt gęsty, po prostu dodajcie jeszcze trochę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Do takiej bazy dodajemy łyżeczkę musztardy i dobrze doprawiamy. Na koniec wystarczy dodać ulubione warzywa pokrojone w kostkę. Taki twarożek można jeść na kanapkach lub jako samodzielną przekąskę.
4. Pizzerki
Może pizzerka to nie do końca zdrowa przekąska, ale jeżeli zjemy ją raz na jakiś czas, nic wielkiego się nie stanie. Jeśli jednak macie opory przed objadaniem się super przetworzonym wegańskim serem, po prostu zróbcie pizzerki bez sera lub zróbcie ser z ziemniaków!
Ciasto na pizzerki przygotowujemy tak samo jak na zwykłą pizzę – po prostu mieszamy mąkę z drożdżami rozrobionymi z cukrem w ciepłej wodzie, dodajemy nieco oleju, szczyptę soli, wodę i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Proporcje składników na dużą blachę pizzerek to 3 szklanki mąki, pół kostki drożdży, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru.
5. Rogaliki francuskie na słodko lub wytrawnie
Dostępne w sklepach ciasto francuskie przeważnie jest wegańskie (dla pewności warto sprawdzić skład przed zakupem). Jeśli wolicie jednak coś zdrowszego możecie sami przygotować ciasto półfrancuskie. Z takiego ciasta można przygotować rogaliki z owocami, masłem orzechowym, marmoladą lub warzywami (polecamy wersję z podsmażonymi pieczarkami z cebulką lub ze szpinakiem, czosnkiem i tofu). Jeśli będziecie samodzielnie przygotowywać ciasto na wytrawne rogaliki, pamiętajcie tylko, by nie dodawać za wiele cukru!
6. Jogurt sojowy z musli
Jogurty sojowe można kupić w coraz większej ilości sklepów. Jeśli jednak w waszej miejscowości nie ma takiej opcji, przy okazji większych zakupów online w wegańskim sklepie możecie zrobić sobie ich mały zapas. Sojowe jogurty owocowe same w sobie są bardzo smaczne, ale o wiele bardziej się najecie, jeśli dodacie do nich musli, a nawet zwykłe płatki kukurydziane.
7. Sałatka owocowa z orzechami i pestkami
Owocowe sałatki to świetna opcja na przekąskę w ciągu dnia – bardzo sycą, dodają energii i są niezwykle smaczne, a do tego super proste w przygotowaniu! Wystarczy wymieszać ze sobą pokrojone owoce, dodać ulubionych orzechów, pestek dyni czy słonecznika i sezamu.
8. Spring rollsy
By przygotować najprostszą wersję spring rollsów, wystarczy pokroić w paski swoje ulubione warzywa i zawinąć je w zwilżony papier ryżowy. W wersji „na bogato” można dać także pokrojone w paski i obsmażone w sosie tofu, makaron ryżowy, pędy bambusa i kiełki. Co prawda spring rollsy powinny być przechowywane w lodówce, ale 2-3 godziny z pewnością wytrzymają… Chyba, że wy nie wytrzymacie i pochłoniecie je wcześniej!
9. Koktajle owocowe z mlekiem kokosowym
Idealna śniadaniowa opcja dla tych, którzy przez pierwsze godziny poranka w ogóle nie odczuwają głodu, ale zdają sobie sprawę, że śniadanie dla własnego zdrowia trzeba zjeść. Oprócz mleka kokosowego, jako bazę dla smoothie możecie użyć też wody, innego mleka roślinnego lub schłodzonej zielonej herbaty albo czystka. Podstawa koktajlu to owoce, ale warto dodać także płatki owsiane, sezam czy superfoodsy (np. sproszkowaną trawę jęczmienną), jeśli lubicie. Dzięki temu smoothie będzie jeszcze bardziej sycące i pożywne. By nosić ze sobą do pracy lub szkoły koktajle, warto zaopatrzyć się w specjalny duży kubek (tak zwany shaker) z dziubkiem i zakrętką. Jeśli jednak takiego gadżetu nie macie i nie czujecie potrzeby nabywania go drogą kupna, również zwyczajna plastikowa butelka po napoju na pewno się sprawdzi.
Chcesz spróbować diety roślinnej?
Podejmij 22-dniowe wyzwanie Vegan Challenge! Otrzymasz jadłospisy, porady i opiekę mentora.
Dowiedz się więcej!10. Wafle ryżowe + warzywa
Wafle ryżowe kupicie w niemalże każdym spożywczym, więc możecie to zrobić nawet w drodze do szkoły lub pracy. Same w sobie jednak są dość biedną przekąską, więc warto przygotować sobie do nich ulubione warzywa pokrojone w słupki lub kostkę. Polecamy przede wszystkim paprykę, ogórki, cukinie i rzodkiewki!
Joanna Rędzi
10.09.2015