Mięso z kurczaka i kaczki wyhodowane z komórek macierzystych staje się wielką konkurencją na rynku mięsnym.
Mięso z kurczaka pozyskane metodą in vitro jest przełomowym produktem amerykańskiego startupu Memphis Meats. Drób jest najliczniejszą grupą zwierząt hodowlanych. W samych Stanach Zjednoczonych kurczaki stanowią 95% zwierząt lądowych hodowanych i zabijanych na mięso.
“Clean meat” (tłum. “czyste mięso”) ma taki sam smak jak mięso pozyskane ze zwierząt z uboju. Nie wymaga jednak takiej ilości energii, miejsca oraz zasobów naturalnych (jak woda i pasza) do jego wyprodukowania. Jest lepszym rozwiązaniem dla zwierząt oraz środowiska.
Największym wyzwaniem dla producentów jest obniżenie kosztów produkcji, które w tym momencie nie pozwalają na sprzedaż produktu i bycie konkurencją dla mięsa z hodowli przemysłowej.
Materiał o Memphis Meats w języku angielskim: