Duńskie supermarkety Irma idą krok dalej i rezygnują z jajek „dwójek”
Od kilku lat świat obiegają informacje o kolejnych liderach branży spożywczej, którzy deklarują rezygnację ze sprzedaży czy też używania jajek z chowu klatkowego.
Od kilku miesięcy takie deklaracje pojawiają się również w Polsce (m.in. Lidl, Biedronka, Piotr i Paweł). Najnowsze wiadomości z Danii pokazują, że trend podnoszenia wymogów przez sieci handlowe dotyczących dobrostanu zwierząt nie zatrzymuje się na tym etapie.
Duńska sieć supermarketów Irma ogłosiła właśnie, że rezygnuje ze sprzedaży jajek z chowu ściółkowego (tzw. „dwójek”). Irma będzie oferować swoim klientom wyłącznie jaja od kur, które mają dostęp do zewnętrznych wybiegów („zerówki”, czyli jajka organiczne i „jedynki”, czyli jajka z wolnego wybiegu). Jak informuje Søren Steffensen, Dyrektor Generalny sieci Irma, klienci oczekują wysokich standardów dobrostanowych i nie chcą już dłużej kupować jajek z chowu ściółkowego.
Chów ściółkowy znacząco poprawia warunki życia hodowanych kur niosek, jednak nie jest całkowicie wolny od problemów dobrostanowych. Jest jednak kolejnym krokiem w kierunku poprawy losu zwierząt.
Przykład sieci Irma pokazuje, że oczekiwania klientów wobec dobrostanu hodowanych zwierząt wciąż rosną, a sklepy i firmy będą musiały odpowiadać na te oczekiwania.
Wyraź swoje popracie dla polepszenia życia kur
Zdjęcia: Andrzej Skowron
Źródło: http://cphpost.dk/news/danish-supermarket-chain-dropping-barn-eggs-from-its-shelves.html