Foie gras to ekskluzywny przysmak kuchni francuskiej. Podaje się go zwykle w plastrach smażonych na tłuszczu lub na zimno, w formie pasztetu. Szukasz najlepszego przepisu na foie gras? Odradzamy! Głównym składnikiem jest cierpienie.
Jak się produkuje foie gras?
Pasztet strasburski jest robiony z kaczych i gęsich wątróbek. Sekretem wyjątkowego smaku jest uprzedni przymusowy tucz ptaków hodowlanych, co wpływa na ekspresowe otłuszczenie wątroby tych zwierząt. Proces tuczenia przebiega stopniowo. Młode kaczki i gęsi na początku odżywiają się standardowo, czyli samodzielnie. Dawki pokarmu są zwiększane tak, aby przygotować zwierzę na właściwą porcję paszy. W końcu nadchodzi najbardziej brutalny czas: przez następne 12–18 dni zwierzę będzie karmione dwa razy dziennie przez metalową rurkę wsadzaną siłą do gardła. Wysokokaloryczny pokarm trafia bezpośrednio z przełyku do żołądka. Ptaki w hodowlach przemysłowych zaczynają mieć uszkodzenia gardzieli, dzioba, pojawiają się także silne stany zapalne. Każda sesja karmienia kończy się dusznością i biegunkami. Ciasne klatki oraz brutalne traktowanie mogą doprowadzić do śmierci zwierząt jeszcze przed ubojem. Nienaturalnie rozrośnięta wątroba wpływa na ogólne zdrowie kaczek i gęsi. Doświadczą tego tylko męscy przedstawiciele gatunków – wątroby samic są o wiele bardziej żylaste, dlatego hodowcy decydują się na mielenie ich żywcem lub zagazowanie.
To jest właśnie tajemnica francuskiego specjału zwanego foie gras.
Sprawdź również szokującą relację z fermy gęsi na Ukrainie:
Pracownik fermy ujawnia okrucieństwo produkcji foie gras
Jaka jest cena foie gras?
Produkt ten należy do grupy najdroższych dań świata. Słoiczek zawierający 100 gramów pasztetu to koszt zaczynający się od 130 zł. Co ciekawe, wysoka cena zależy głównie od renomy dania. Społecznie ugruntowana pozycja oraz tradycja to jedyne powody, dla których foie gras uznawane jest za luksusową przekąskę. Nie idą za tym wyjątkowa jakość mięsa czy wartości odżywcze. W praktyce produkcja kultowego smakołyku jest możliwa tylko z chorych wątróbek gęsich. Aby uzyskać pożądany poziom tłuszczu, w organizmie ptaka musi rozwinąć się marskość wątroby, która skutkuje problemami z oddychaniem, cierpieniem podczas chodzenia, a nawet bolesną śmiercią.
Dlaczego produkcja foie gras jest legalna?
Wprowadzona w 1997 roku ustawa o ochronie zwierząt w Polsce zabrania m.in. produkcji foie gras. Niestety, nie oznacza to, że nie da się tego produktu u nas kupić. Francja czy Chiny wciąż są światowymi liderami wśród producentów stłuczonych gęsich wątróbek. Wytworzone produkty są eksportowane do reszty świata, również do krajów objętych zakazem produkcji. Dlatego pasztet można dostać w praktycznie każdym większym supermarkecie na terenie naszego kraju.
Wierzymy, że jesteś przeciwny/przeciwna torturom gęsi i kaczek. Co możesz zrobić, aby zmienić ich los? Podpisz petycję o wyłączenie z oferty produktów powstałych przez przymusowy tucz oraz udostępnij ją w swoich mediach społecznościowych.
Źródła:
https://www.kuchniaplus.pl/foie-gras-kontrowersyjny-delikates