Pyrsk roztomili. Zabieromy Wos do inkszego miasta i domy Katowicom trocha dychnonć. Tym miastem jest Bytom, wtóry od lat jest borokiem regionu, aże można chycić się za gowa od słuchania przesądów na jego temat. A jest wręcz przeciwnie – Bytom gibko się Wom spodobo, bo poza zabytkami, ciekawą architekturą centrum oraz poszczególnych dzielnic mo eszcze piykne miejsca do maszkiecenia, przedstawiamy Wam trzy, wtóre dołączyły do akcji.
Pub Zelter
Naprzod zaprezentujemy Wam Pub „Zelter” przy ulicy Strażackiej. Jest to pierwsza pozycja na tej liście, bo też jeden z pierwszych lokali w Bytomiu, we wtórym można było zamówić wegańskiego burgera! Z czasem Zelter rozbudował swoje flancowe menu. Możemy zamówić zweganizowanego burgera miesiąca, burgera o nazwie „Lans Vegas” z świeżym sojonezem, skosztować kuskusu i wszystko słepnąć wegańskim piwem. Na stronce facebookowej znajdziemy komunikat o wegańskim deserze, przygotowywanym na miejscu. W lokalu organizowane na specjalną prośbę wegańskie uroczystości (także w wersji bezglutenowej!). Pub sam w sobie jest bardzo przytulny, w lato jest okazja spędzenia czasu na podeście na zewnątrz, ewentualnie przykrycia się kocykiem i maszkiecenia wegańskiej coli.
Herbaciarnia Herbata
Drugim miejscem jest Herbaciarnia „Herbata”. Znajdziemy ją przy ulicy Rycerskiej. Lokal ma swoisty klimat, jest to połączenie antyków z elementami orientalnymi. Można zasiąść przy stoliku bądź na podestach, popijając śwież o parzony tyj i kafyj (z mlekiem sojowym), zamówić wegańskie przekąski i pokurzić fajkę wodną. Tutaj poczujecie się zapewne choby w baśni 1001 nocy! Dostępne są różne gry planszowe oraz książki. Warto zapytać o festiwal „Szolka Tyju”, organizowany przez właścicieli lokalu oraz zaprzyjaźnionych herbaciarni i firm oraz inne akcje, w wtórych można brać udział! Właściciele oraz pracownicy zawsze są skorzy do ciekawych rozmów, nie tylko na temat herbaty…
Włoska restauracja Lucky Luciano
Następne miejsce fest Wam przysporzy wegański fiber! Mowa tutaj o restauracji włoskiej „Lucky Luciano”, położonej przy ulicy Strażackiej, jednej z pierwszych restauracji włoskich z prawdziwego zdarzenia w Bytomiu i jedynej, która w swoim menu pozwala na zweganizowanie prawie każdej pozycji! Szef kuchni wraz z załogą chętnie odpowiadają na flancowe prośby gości. Najemy się tutaj oryginalną włoską pizzą z wegańskim syrem albo zawiniemy makaronem wokoło widełeki, czując się jak prawdziwy włoski mafioso. Restauracja bowiem stylizowana jest na miejsce spotkań włoskich gangów, znanych nam ze starych filmów amerykańskich. W takiej atmosferze to nic ino poschroniać giwera do tasi, bo w tym miejscu znajdziemy flancowe propozycje, nie do odrzucenia!
Toż na dzisioj szlus. Jak zawsze zachęcami do pylnienia się w tukejsze strony i zawitania do przedstawionych szynków!
Nicole Janikowska
12.03.2015