Co zapadnie nam w pamięć po 2023 roku? Wiele zdążyło się zmienić na przestrzeni dwunastu miesięcy, również w kwestii praw zwierząt. Aktywiści z całego globu ciężko pracowali na poprawę warunków życia naszych skrzydlatych i kopytnych przyjaciół. Chociaż wciąż istnieje wiele spraw wymagających ingerencji, to jest się czym pochwalić!
Informacje na ten temat zgromadził Lewis Bollard, dyrektor programu Farm Animal Welfare – działającego na rzecz zmniejszenia cierpienia zwierząt hodowlanych w ramach fundacji Open Philanthropy. Otwarte Klatki zostały docenione przez Open Philanthropy Project, który od wielu las nas wspiera, co jest dla nas wielkim wyróżnieniem. Bollard jest zaangażowanym działaczem, biorącym udział w inicjatywach, które mają na celu poprawę warunków życia zwierząt hodowlanych. Jest on również badaczem, absolwentem Uniwersytetu Yale oraz autorem wielu tekstów na temat diety roślinnej oraz praw zwierząt.
Opierając się na podsumowaniu Lewisa Bollarda przynosimy Wam garstkę dobrych wiadomości ze świata. Spójrzmy razem, co wydarzyło się w ubiegłym roku:
Europa
1. Dania zdołała nas pozytywnie zaskoczyć – kraj ten przedstawił pierwszy na świecie plan, który ma propagować jedzenie roślinne. Tak odważna i postępowa decyzja być może zainspiruje innych do podążania tą ścieżką. Trzymajmy za to kciuki!
2. Dostaliśmy obietnicę pojawienia się nowych wegańskich opcji na lidlowych półkach. Producent zadeklarował, że do 2030 roku podwoi się liczba produktów białkowych na bazie roślin. Za ich przykładem podążyli Kaufland oraz holenderska sieć Jumbo, którzy poszli nawet o krok dalej i zrównali ceny wegańskich produktów białkowych z ceną mięsa.
Zarówno zwiększenie liczby produktów roślinnych, jak i zmiany cen z pewnością zachęcą nowe osoby do spróbowania wegańskich potraw. Podjęte decyzje dadzą możliwość kupowania jedzenia wege bez obawy o nieoczekiwane różnice w kwocie na paragonie.
3. To nie koniec dobrych nowin! Duński rząd zdecydował o stopniowym wycofywaniu kur brojlerów ze względu na okrucieństwo, jakie je spotyka. Nienaturalny przyrost masy, łamiące się pod ciężarem kości oraz częste choroby – Duńczycy mówią temu stanowcze „nie!”.
4. Duże zmiany miały miejsce również na wyspach. Rząd Wielkiej Brytanii wprowadził zakaz żywego eksportu zwierząt, a największy brytyjski producent owoców morza przyjął politykę dobrostanu skorupiaków. Wspaniale widzieć, jak tematy dotyczące poprawy warunków życia zwierząt pojawiają się w dyskursie politycznym. Wsparcie ważnych osobistości jest niezwykle istotne – nie tylko pomaga zwiększyć świadomość wśród społeczeństwa, ale również zachęca nowe osoby do podjęcia działania.
5. Unia Europejska stworzyła pierwsze centrum dotyczące dobrostanu ryb. Ponadto dwie największe organizacje zajmujące się akwakulturą (Aquaculture Stewardship Council i Friends of the Sea) ustanowiły obowiązkowe standardy, które mają poprawić los 6 miliardów ryb.
Na Zachodzie
6. Wiele dobrego miało zdarzyło się w polityce. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych podtrzymał kalifornijską ustawę Proposition 12, która zakazuje sprzedaży jajek, wieprzowiny oraz cielęciny z chowu klatkowego. Tym samym skala cierpienia zwierząt ulegnie znacznej zmianie. Zakłada się, że poprawi to los 700 tysięcy świń oraz 80 milionów kur niosek. Oby tak dalej!
Na Dalekim Wschodzie
7. Dzięki działaniom obrońców praw zwierząt, pojawiło się aż 130 deklaracji o poprawie warunków życia kur niosek oraz brojlerów. Coraz częściej miało to miejsce w dalszych częściach globu, np. Indonezji, gdzie jedna z największych sieci restauracji zobowiązała się do zaniechania użycia produktów z chowu klatkowego.
Trzeba pogratulować organizacji Open Wing Alliance za ich ogromny wkład w tę sprawę i wytrwałość w dążeniu do celu.
Świat
8. Łącznie 1 157 (!) deklaracji dotyczących dobrostanu zwierząt zostało w pełni wdrożonych w życie. Liczba ta stanowi 89% wszystkich obietnic, które miały zostać spełnione do końca zeszłego roku. Warto zaznaczyć skalę tego zwycięstwa – to właśnie dzięki owym deklaracjom 39% amerykańskich, 60% europejskich i 80% brytyjskich kur niosek żyje obecnie poza klatkami.
Chcemy również podkreślić wagę małych-wielkich osiągnięć, które miały miejsce w 2023 roku.
9. Światowy szczyt na rzecz działań klimatycznych COP 28 ugościł przyjezdnych głównie daniami wegetariańskimi.
10. Coraz częściej zaczęto ograniczać mięso – obecnie tylko 20% ankietowanych Niemców spożywa je na co dzień.
Cóż to był za rok! Podjęto wiele decyzji, które mają przynieść znaczące zmiany. Odniesione zwycięstwa podnoszą na duchu i dają nadzieję, że niebawem wiele kwestii ulegnie poprawie. Wiemy, że dzięki działaniom aktywistów oraz polityków miliardy zwierząt będą żyły w lepszych warunkach. Nie osiadamy jednak na laurach – wciąż jest wiele spraw, którymi należy się zająć. Dlatego jedno jest pewne: w 2024 roku wciąż będziemy walczyć i wspierać głos tych, którzy sami nie mogą się obronić.
Działania aktywistów mogą przyczynić się do ogromnych zmian – jeżeli też chcesz pomóc w walce o dobro zwierząt i walczyć z okrucieństwem, dołącz do naszego klubu:
Lena Maciejewska
Źródło: Lewis Bollard "A year of wins for farmed animals"