W dobrym nastroju i pełen energii pracownik, którego produktywność wzrasta – marzenie każdego pracodawcy. Badania pokazują, że przejście na dietę wegańską pozwala je ziścić i czyni wegan pożądanymi obiektami na rynku pracy.
Wszystko zaczęło się od eksperymentu z wprowadzeniem do firmowego menu diety wegańskiej. Ponad setka pracowników firmy Geico zgodziła się wziąć udział w badaniu Komitetu Lekarzy na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (PCRM) i przeszła na dietę całkowicie wolną od produktów odzwierzęcych. Eksperyment trwał cztery miesiące.
Oczywiście nie zostali oni zostawieni samym sobie – dostępność dań wegańskich w bufecie Geico została zwiększona, żeby dorównać wyborowi dań mięsnych, a podczas przerwy pracownicy dostawali dodatkowe informacje od eksperta, jak gotować, by ich dieta była smaczna.
Efekt? Pracownicy odnotowali poprawę nastroju i wykonywali swoje zadania sprawniej i z większą chęcią. Dodatkowo zrzucili średnio 5 kilogramów i spadł im poziom cholesterolu. Sami zauważyli, że lepiej radzą sobie z depresją, mają więcej energii. Odczuli także, że ich stan zdrowia uległ poprawie.
Korzyści płynące z weganizmu zyskują (i to dosłownie) na wartości w czasach, kiedy firmy wydaję krocie na leczenie wynikające z otyłości oraz na motywowanie pracowników. Według ankiety Gallupa sama walka z utratą produktywności u ludzi otyłych pochłania w USA 153 miliardy dolarów rocznie.
Chcesz poprawić swoją koncentrację, zwiększyć produktywność i mieć więcej energii? Wybierz weganizm!
Chcesz, żeby stołówka w Twojej firmie oferowała większy wybór dań roślinnych? Opowiedz kucharzowi lub managerowi o naszej kampanii Roślinniejemy.
Marlena Klepacka
23.03.2015