Święta tuż-tuż. Ci z nas, którzy je obchodzą, już pieką fasolowe pasztety, robią boczniaki à la śledzie czy “selerybę” po grecku. Ja szczególne miejsce w przygotowaniach poświęcam deserom. Im prostsze, tym lepsze. Tym razem spróbujcie pokręcić “cud trufelki” – według przepisu z książki “Słodki podręcznik dla dobrojedzących” pod patronatem naszej kampanii Healthy Eating.
wegańskie trufle

Przepis na “cud trufelki”:
250 g daktyli
150 g słonecznika łuskanego
40 g karobu lub kakao
10 g nasion babki płesznik lub chia (jeśli nie dodasz, kulki też będą smaczne)
Słonecznik upraż delikatnie na patelni. Daktyle zalej ciepłą wodą i po 15 minutach odsącz. Babkę płesznik lub chia również zalej wodą i poczekaj, aż ją wchłonie. Daktyle zmiksuj, dodaj kakao. Do masy dołóż chia i słonecznik. Z gotowej masy formuj kulki, lekko zwilżonymi dłońmi. Włóż je do lodówki na minimum pół godziny. Gotowe!
Smacznego 🙂
logoEkoMotywa