Złota jesień w pełni, częściej pada deszcz, a temperatura spadła o kilkanaście stopni. Nawet w bardzo słoneczne dni marzną ręce i łatwo się przeziębić. Czy wy też ostatnio spędzacie więcej czasu z gorącą malinową herbatą, opatuleni miękkim kocem? Ja tak, a do takiego zestawu pozycją obowiązkową jest ciepły, słodki deser.

Malinowe lody… na ciepło!

Zaczniemy nietypowo – od deseru, który nierozerwalnie kojarzy się z upalnymi dniami, a przecież w wersji ciepłej jest równie pyszny. Takie lody są też bardzo sycące przez dodatek komosy ryżowej i daktyli.

Do przygotowania lodów potrzebne będą:

120 g suchej komosy ryżowej
80 g daktyli świeżych lub suszonych (w drugim przypadku uprzednio namoczonych)
50 g uprzednio upieczonego buraka
100 g malin + garść malin do podania (mogą być mrożone)
30 g wiórków kokosowych + odrobina do posypania
pół łyżeczki oleju kokosowego

Ugotowaną komosę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Z powstałej masy uformuj dowolny kształt (możesz użyć foremek silikonowych na muffinki) lub użyj gałkownicy do nakładania deseru. Lody podawaj posypane wiórkami kokosowymi. Gotowe!
Pomysł na malinowy deser pochodzi z bloga Aga Ma Smaka. Koniecznie zajrzyj do Agi po zdrowe i pyszne roślinne przepisy!

Budyń jaglany

Absolutny klasyk, choć są podobno osoby, które jeszcze nigdy nie próbowały budyniu na bazie jaglanki. Boso Na Macie poleca taką wersję:

Składniki na jaglany budyń:

pół szklanki suchej kaszy jaglanej
pół filiżanki mleka roślinnego
kilka łyżeczek ksylitolu (w zależności od upodobania słodkiego smaku)
około pół kilograma owoców
syrop daktylowy do polania budyniu

Jak przygotować taki budyń? To proste! Ugotuj kaszę jaglaną, zmiksuj ją z mlekiem roślinnym i słodem, a następnie również z wybranymi owocami. Budyń idealnie będzie komponował się ze śliwkami czy pieczonymi jabłkami z cynamonem.

Aromatyczne, piernikowe placuszki

To mój absolutny faworyt na jesienne, ciepłe i sycące śniadanie. Dodatkowo takie placuszki można zapakować do pojemnika i zjeść w szkole czy w pracy.

Przepis:placuszki

300 g purée z cukinii
50 g mąki sojowej
50 g mąki owsianej
pół szklanki wody
łyżeczka mielonego lnu
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka przyprawy do piernika
pół płaskiej łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków

Pokrojoną na kawałki cukinię upiecz, aż będzie miękka, a następnie zmiksuj ją na purée. W misce połącz ze sobą suche składniki, dodaj połączone ze sobą purée i wodę. Mieszaj, aż masa stanie się gęsta. Placuszki smaż na suchej patelni do zarumienienia.

Przepisy na inne wersje pysznych roślinnych placków znajdziesz na blogu Gotujący Vege Piotrek.

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Napój idealny na spokojny i relaksujący wieczór z książką. I do tego całkowicie oparty na produktach roślinnych! Przepis przygotowała dla nas Agnieszka, która prowadzi bloga Vege Kolektyw – koniecznie zajrzyj i wypróbuj przepisy na pyszne roślinne dania.

A tymczasem wracając do rozgrzewającej czekolady z bitą śmietaną… składniki:

1/3 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki orzechów nerkowca
pół szklanki suszonych daktyli
4 szklanki wody
1-2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego (lub np. oleju rzepakowego)
2 łyżki kakao
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%, niesłodzonej)
pół łyżeczki cynamonu
puszka mleka kokosowego (schłodzonego co najmniej 2 godziny w lodówce)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cukru pudru
goraca czekolada 2
Orzechy laskowe, orzechy nerkowca i pół szklanki daktyli zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie orzechy zmiksuj i przesącz przez czystą płócienną ściereczkę. W dalszej części przepisu użyj samego mleka, a zmieloną pulpę orzechową np. jako doskonałego, wysokobiałkowego dodatku do owsianki. W garnku rozgrzej olej, dodaj mąkę i chwilę mieszaj. Dodaj mleko orzechowe, kakao i ponownie zamieszaj. Podgrzewaj mieszankę na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć (ok. 10 minut).

W międzyczasie do dużej miski przełóż gęstą część schłodzonego mleka kokosowego, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier puder i ubijaj przez 2-3 minuty.

Do gęstniejącego mleka dodaj połamaną na cząstki czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Gotowy napój przelej do filiżanki i podawaj z bitą śmietaną, posypaną cynamonem.
Czyż to nie brzmi jak przepis na wieczór idealny?
Smacznego!