Miesiąc temu pisaliśmy o wycofaniu jajek trójek z części sklepów należących do sieci Biedronka. W kilku partiach jajek pochodzących z Ferm Drobiu Woźniak Sp. z o.o. wykryto salmonellę. Nie był to odosobniony przypadek – teraz sieć DINO Polska S.A. również wycofuje jajka z chowu klatkowego tego producenta.
O tym, że w jajkach oznaczonych 3PL30051328, 3PL30101312 i 3PL08101301 stwierdzono obecność pałeczek salmonelli, Główny Inspektorat Sanitarny poinformował 25 listopada 2016.
Jajka z fermy Woźniak są niemile widziane także w Czechach. Już miesiąc temu tamtejszy Sanepid nakazał wycofanie ich ze sprzedaży w głównych sieciach handlowych, czyli Tesco, Ahold i Kaufland.
Nakaz dotyczył ok. 3 milionów jajek oznaczonych numerami PL 30221304 a PL 30221321, eksportowanych przez polskiego producenta. Przypadki zatrucia salmonellą pochodzącą z jaj trójek odnotowano także w Holandii, Anglii, Norwegii i Chorwacji.
Skala tego zjawiska zmusza do zastanowienia się nad zasadnością chowu klatkowego pod kątem bezpieczeństwa żywności.
Przedmiotowe traktowanie zwierząt na fermach hodowlanych w celu maksymalizacji zysków wiąże się, jak widać, z dużym ryzykiem dla zdrowia konsumentów.
W 2014 odsetek występowania salmonelli we wszystkich stadach kur niosek (klatkowych i z wolnego wybiegu) wynosił 1,5% a w przypadku stad kur dorosłych 1,9%. W 2015 wskaźniki te podniosły się odpowiednio do 2,32% i 2,84%.
Biorąc pod uwagę własne zdrowie (a także dobrostan kur) warto rozważyć świadomą rezygnację z jajek trójek.
Więcej informacji znajdziecie na stronie kampanii Jak One To Znoszą.
Źródła:
portalspozywczy.pl
ekonomika.idnes.cz
Hodowca Drobiu 11/2016