Pochodząca z Austrii Gerlinde Kaltenbrunner jest jedną z trzech kobiet, które zdobyły Koronę Himalajów – wszystkie 14 ośmiotysięczników. Jest też pierwszą kobietą, której udało się tego dokonać bez użycia butli tlenowych. Lista zdobytych przez nią szczytów znajduje się na Wikipedii, ale zabrakło w artykule na temat himalaistki bardzo ważnej informacji: cała Korona Himalajów została przez nią zdobyta na diecie wegańskiej.
Wiadomo również, że w czasie swojej wyprawy na K2, Gerlinde Kaltenbrunner próbowała powstrzymać ubój owiec, które miały być przeznaczone na wyżywienie ekipy wspinaczkowej i przekonywała członków ekipy do wypróbowania wegetarianizmu, żeby ocalić zwierzęta.
Jedną z rad, które Kaltenbrunner dała w wywiadzie na temat żywienia w czasie wypraw wysokogórskich, było zminimalizowanie węglowodanów i tłuszczów w diecie. Powyżej 3000 m n.p.m. zmniejsza się ilość tlenu w powietrzu, co utrudnia spalanie tłuszczów. W związku z tym dieta Kaltenbrunner na najwyższych punktach wypraw staje się bardzo wysokobiałkowa i jednocześnie niskotłuszczowa.
No to jak? Wygląda na to, że weganie mają skąd brać to nieszczęsne białko 😉
Dobrusia
16.10.2013