Wegańska jajecznica? Wiele osób pewnie zareagowałoby na takie słowa zdziwieniem lub oburzeniem. Inni, bardziej zaawansowani w roślinnej kuchni, mogliby pomyśleć o różnych odmianach tofucznicy lub ciecierzycznicy. Okazuje się jednak, że można na śniadanie zjeść talerz pełen świeżej, pachnącej, wegańskiej jajecznicy – bez jajek!
Przynajmniej w Stanach Zjednoczonych, bo to tam na razie dostępny jest JUST Egg, który sprzedał się już w ilości odpowiadającej 2 milionom kurzych jaj. JUST, firma odpowiadająca za stworzenie tego produktu, planuje niedługo zawojować również rynek europejski.
Jak stworzyć jajko bez jajka?
JUST (znane wcześniej jako Hampton Creek) zostało założone w 2011 roku przez Josha Balka i Joshuę Tetricka. Ich marzeniem było stworzenie roślinnych produktów, które byłyby nie tylko zdrowsze niż ich tradycyjne odpowiedniki, ale też nieporównywalnie lepsze dla środowiska.
Przeczytaj także: CBOS: Na co zwracamy uwagę kupując jajka?
Jak sami mówią, używają do tego narzędzi i mają ich do dyspozycji ponad 300,000! Narzędziami nazywają gatunki roślin z całego świata, które kryją w sobie potencjał na zastąpienie powszechnie dzisiaj używanych produktów zwierzęcych. Ich pierwszym produktem był majonez – słynny JUST Mayo, w którym zamiast kurzych jajek możemy znaleźć kanadyjską odmianę żółtego grochu.
Produkt JUST Egg zadebiutował w grudniu 2017 roku – za roślinną i ekologiczną wersją jajecznicy kryje się białko pochodzące z niepozornej fasoli mung, rośliny uprawianej przez człowieka od kilku tysięcy lat.
Przyjazne dla kur i środowiska
Poza walorami smakowymi, twórcy JUST Egg poważnie potraktowali aspekt ekologiczny ich produktu. Pod tym względem zostawia on tradycyjnie produkowane kurze jajka daleko w tyle: produkcja JUST Egg wymaga o 77% mniej wody, a także wytwarza o 40% mniejszy ślad węglowy.
Liczne sukcesy JUST
Biorąc to wszystko pod uwagę, nikogo nie dziwi, że magazyn TIME umieścił JUST Egg na liście 10 najważniejszych ekologicznych produktów roku 2018, a Popular Science nazwał go jedną ze 100 najlepszych innowacji ubiegłego roku. W 2014 firma zdobyła aż 113 milionów dolarów dzięki inwestorom takim jak multimilioner Li Ka-Shing, współzałożyciel Yahoo! Jerry Yang oraz Khosla Ventures.
Ambitne plany na poszerzenie oferty
W 2017 roku JUST ogłosiło, że prowadzi badania nad produkcją czystego mięsa (mięsa produkowanego in vitro bez konieczności zabijania zwierząt), tym samym dołączając do grona takich firm, jak Memphis Meats i Mosa Meat.
Miejmy nadzieję, że już niedługo JUST Egg będzie dostępny również na rynku polskim!
Tekst: Julia Bernfeld
źródła: http://www.fpiec.pl/foodie/weganski-odpowiednik-jajka-sprzedal-sie-juz-w-usa-w-ilosci-odpowiadajacej-2-mln-kurzych-jaj-niedlugo-bedzie-dostepny-w-europie
https://justforall.com/en-us/products/consumer/egg