29 lutego 2024
Autorzy raportów przyjrzeli się mięsu z kurczaka sieci Lidl. Od roku trwa międzynarodowa kampania, której celem jest poprawa warunków życia kurczaków hodowanych na mięso sprzedawane na półkach Lidla. W ramach kampanii do klientów sieci supermarketów kierowane są liczne działania informacyjne.
>>12 znanych osób apeluje do LIDLA o polepszenie losu kurczaków hodowanych na mięso<<<
Analiza organizacji Open Cages wykazała, że aż 3 na 4 tuszki kurczaka dostępne w brytyjskim Lidlu mają oznaki owrzodzeń skóry, które powstają w wyniku ciągłego kontaktu z odchodami. Autorzy badania opublikowali alarmujące zdjęcia czarnych, rozległych zmian skórnych. Przyczyną występowania tego schorzenia jest sposób, w jaki hodowane są kurczaki. W jednym kurniku na raz utrzymuje się dziesiątki tysięcy kurczaków, a ściółka, na której żyją, stopniowo nasiąka odchodami. Ściółka jest wymieniana dopiero po zakończeniu cyklu produkcyjnego. Zwierzęta, spędzając cały swój czas w kontakcie z zanieczyszczeniami, są narażone na wspomniane bolesne schorzenia.
Powrócił też temat choroby białych włókien, o której głośno było pod koniec 2022 r. za sprawą raportu Otwartych Klatek. Obecność białych włókien wykazano wtedy w 99% filetów drobiowych w największych polskich sklepach, w tym w 99,2% mięsa z Lidla. Podobne wyniki ujrzały niedawno światło dzienne zarówno we Włoszech, gdzie organizacja Essere Animali poinformowała o stwierdzeniu choroby białych włókien w 90% przeanalizowanych opakowań, jak i we wspomnianej Wielkiej Brytanii (wynik: 94%).
Choroba białych włókien to wynik nienaturalnie szybkiego przybierania kurczaków na masie: mięsień piersiowy rozrasta się w zawrotnym tempie, organizm nie nadąża, zachodzą procesy degeneracyjne i pojawia się niepożądana tkanka tłuszczowa. To właśnie ona tworzy na mięsie białe pręgi, biegnące w poprzek filetów. Podobnie jak wiele innych miopatii, czyli chorób mięśni, schorzenie to jest typowe dla szybko rosnących kurczaków. Zwierzęta te zostały genetycznie wyselekcjonowane do osiągania masy ubojowej w jak najkrótszym czasie.
– Na mięsie możemy zaobserwować skutki dramatu, z jakim zwierzęta mierzą się z dala od wzroku konsumentów, i o którym nie informują nas etykiety. Kolejne publikacje, zarówno z Polski, jak i zza granicy, pokazują, że niezależnie od kraju produkcji, problem wiąże się z systemem, z jakiego korzystają sieci takie jak Lidl. Od największego supermarketu, szczycącego się jakością i odpowiedzialnością, oczekiwać należy znacznie więcej niż to, co widzimy na zebranych przez aktywistów obrazach – komentuje Katarzyna Miśkiewicz ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Badania wykazały, że wraz z występowaniem choroby białych włókien o 224% zwiększa się zawartość tłuszczu. To istotna informacja, biorąc pod uwagę, że dla 85% Polaków wartości odżywcze kupowanego mięsa z kurczaka mają znaczenie (Biostat, 2022).
– 4 na 5 badanych osób uważa, że warunki, w jakich żyją zwierzęta, mają istotny wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa – i mają rację. Sprzedaż mięsa kurczaków szybko rosnących, ze względu na ich problemy zdrowotne, jest sprzeczna zarówno z ideą dobrostanu zwierząt, jak i oczekiwaniami konsumentów – mówi Miśkiewicz.
Otwarte Klatki prowadzą petycję skierowaną do sieci Lidl o polepszenie warunków hodowli kurczaków. Można ją podpisać na stronie: www.nadzieja-kurczakow.pl.
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.