20 kwietnia 2021
Foie gras, czyli pasztet strasburski, to wyjątkowo nieetyczna potrawa, której głównym składnikiem jest stłuszczona gęsia wątroba. Aby ją uzyskać, hodowcy stosują tucz przymusowy – za pomocą metalowej rurki wtłaczają do przełyku gęsi ogromne ilości pożywienia, co powoduje u ptaków ogromny ból i stres. Mimo niewątpliwego okrucieństwa związanego z produkcją foie gras, która z uwagi na swój niehumanitarny charakter została w Polsce zakazana już w 2000 roku, danie to jest wciąż popularne we Francji i na Węgrzech. Co myślą o nim Polacy?
Badanie zostało przeprowadzone przez Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat w kwietniu br. Zdecydowana większość respondentów (aż 77,1%) odpowiedziała negująco na pytanie o to, czy zdarza im się jeść foie gras. Jak wskazują wyniki, pasztet foie gras częściej zdarzało się jeść osobom w wieku 30-39 lat (35,7%). Co więcej, wśród osób, które przyznały, że jadają foie gras, znaleźli się głównie badani, których miesięczne dochody przekraczają 3000 złotych netto.
Na pytanie o to, czy sklepy, restauracje, hotele i cateringi powinny wycofać ze sprzedaży pasztet ze stłuszczonej gęsiej wątroby prawie ponad ⅓ (39,4%) respondentów odpowiedziała twierdząco. 40,7% badanych wybrała odpowiedź “trudno powiedzieć”, a jedynie 19,9% ankietowanych jest przeciwna takim zmianom.
Ponad połowa badanych (52,2%) twierdzi, że w Polsce nie powinna być możliwa sprzedaż produktów, których produkcja jest niezgodna z polską ustawą o ochronie zwierząt (obecne prawo dopuszcza sprzedaż artykułów pochodzących z tuczu przymusowego, choć jest on w Polsce nielegalny od ponad 20 lat). Na pytanie o zakaz produkcji foie gras w całej Unii Europejskiej aż 63,7% respondentów wyraziła swoje poparcie – większość tej grupy (35,3%) była o tym w pełni przekonana.
– Choć w Polsce foie gras nie cieszy się tak dużą popularnością jak inne produkty odzwierzęce, niektóre sieci sklepów oraz restauracje wciąż oferują je swoim klientom. Aby raz na zawsze odesłać okrutny pasztet do historii, postanowiliśmy nawiązać współpracę z branżą gastronomiczną i hotelarską – mówi Weronika Żurek ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Badania Biostatu napawają optymizmem, jesteśmy przekonani, że przedsiębiorcy wysłuchają głosu konsumentów i zrezygnują ze sprzedaży tak nieetycznego produktu – dodaje Żurek.
Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.