13 listopada 2023

Czy talerz Polaka to rzeczywiście wybór między schabowym a rukolą? Odpowiedź RoślinnieJemy na program TVP1

W ubiegłym tygodniu program „Tu mówi Polska" na antenie TVP1 zainicjował burzliwą debatę, która poruszyła temat przyszłości polskiego rolnictwa. W kontekście coraz szerzej poruszanego tematu alternatyw dla tradycyjnych produktów odzwierzęcych warto zwrócić uwagę na rosnący wpływ roślinnej branży na gospodarkę kraju. Polska żywność oparta na roślinach zdobywa coraz większą popularność, a badania pokazują, że ponad połowa Polaków jest przychylnie nastawiona do nowych możliwości w tym obszarze.

talerz z pierogami

Polska żywność to nie tylko mięso czy nabiał. Produkty bazujące na roślinach docierają już do 5,9 mln polskich gospodarstw domowych. Według GfK Polonia, polski rynek produktów roślinnych jest wart 1,5 mld zł. Jednak w debacie publicznej temat roślinnej produkcji wciąż wydaje się nie wybrzmiewać wystarczająco głośno.

Jesteśmy narodem w większości pochodzącym ze wsi. Ludzie często zapominają, że na rodzimych wsiach jeszcze przed II wojną światową mięso jadało się dwa, góra trzy razy w roku. – Robert Makłowicz odpowiedział w wywiadzie z 2022 roku opublikowanym na łamach magazynu FoodService – Jeśli chcemy mówić szczerze o naszej tradycji kulinarnej, to raczej powinniśmy wspominać o lebiodzie, mleczu, pokrzywie czy kaszy, a nie karkówce i kiełbasie, które jadano jedynie od święta.

– Program „Tu mówi Polska” promowany był w wieczornych wiadomościach w towarzystwie pytania „Schabowy czy Rukola”? – sugerując, że ktoś zamierza Polakom tego schabowego odebrać, podczas gdy polska tradycyjna kuchnia jest bogata w warzywa, kasze czy strączki, one są już na naszych talerzach i to także są produkty od polskich rolników – mówi Karolina Centkowska, menadżerka do spraw komunikacji w kampanii RoślinnieJemy – Zapominamy, że alternatyw dla schabowego jest w tej chwili mnóstwo, jeśli ktoś chce po taki gotowy zamiennik sięgnąć, to na półkach sklepowych znajduje się szeroki wybór bezmięsnych opcji, które także bazują na lokalnych produktach od polskich producentów – dodaje.

Wyniki badania z Biostatu przeprowadzonego na zlecenie RoślinnieJemy na reprezentatywnej grupie Polaków mówią jasno: 53,2% badanych wskazuje, że pojawienie się na rynku alternatyw mięsa i nabiału opartych na roślinnych źródłach białka to dobry, albo nawet bardzo dobry kierunek rozwoju branży rolnej. Także ponad połowa Polaków (52%) uważa zwiększenie przez państwo inwestycji dla produkcji zamienników mięsa oraz nabiału opartych na roślinnych źródłach białka, jak np. rośliny strączkowe za warte poparcia.

– Roślinna branża stanowi istotny element naszej gospodarki. Przynosimy konkretne zyski, płacimy konkretne podatki i dajemy duże zatrudnienie. Zależy nam jako branży na  mocnym głosie w dyskusji. Dlatego zawiązaliśmy Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej, od dawna czuliśmy, że jako biznes potrzebujemy wspólnie pokazać siłę naszej roślinnej branży – mówi Karolina Kubara, współwłaścicielka Dobrej Kalorii – rodzinnej firmy zajmującej się roślinną produkcją.

Działania Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej można śledzić na stronie:

https://roslinniproducenci.org/

###

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120