4 lutego 2020
Organizatorami debaty są europosłowie zielonych i socjaldemokratów (koalicja S&D). Propozycja debaty na temat podniesienia cen mięsa wyniknęła z publikacji raportu opracowanego przez koalicję organizacji pozarządowych TAPP (True Animal Protein Price), w którym przeanalizowany został ślad środowiskowy produkcji białka zwierzęcego. Analizie zostały poddane takie czynniki jak emisja gazów cieplarnianych, zużycie lądu, bioróżnorodność oraz choroby wśród zwierząt hodowlanych, które według autorów raportu nie są uwzględnione w obecnych kosztach produkcji mięsa.
Rozwiązanie zaproponowane przez TAPP zakłada podniesienie cen mięsa do 2030 roku: wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów (2 zł) za 100 g, wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 g oraz kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) na 100 g. Nowe ceny mogą skutkować w redukcji emisji CO2 nawet o 120 milionów ton w samej Europie, a spożycie mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny zmniejszyłoby się odpowiednio o 30%, 57% i 67%.
Produkcja mięsa wpływa na środowisko nie tylko globalnie, ale także lokalnie. W Polsce każdego roku wybuchają dziesiątki protestów mieszkańców zmęczonych uciążliwościami wynikającym z sąsiedztwa ferm przemysłowych – od 2012 roku przeciwko budowie i rozbudowie ferm protestowało ponad 500 wsi. Główne powody protestów to zanieczyszczenie środowiska, hałas, zaburzenie krajobrazu cennego przyrodniczo i spadek wartości nieruchomości, który może sięgnąć nawet ponad 50%.
– Produkcja mięsa niesie za sobą całą masę kosztów ukrytych – mówi Ilona Rabizo z Koalicji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym – Mieszkańcy żyjący w sąsiedztwie ferm cierpią z powodu uciążliwych odorów, zanieczyszczenia środowiska, a ich działki i domy drastycznie tracą na wartości. Fermy stwarzają także duże zagrożenie epidemiologiczne – dodaje Rabizo.
Koalicja Społeczna Stop Fermom Przemysłowym powstała, by zjednoczyć lokalne protesty oraz pokazać skalę problemu z jaką borykają się mieszkańcy polskich wsi. Według badań przeprowadzonych przez Biostat w 2019 r. na zlecenie Koalicji prawie połowa ankietowanych (48,5%) sprzeciwia się hodowli przemysłowej.
– Z naszych badań wynika, że coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z problemów wynikających z hodowli przemysłowej, ale często nie są świadomi ich skali – komentuje Ilona Rabizo – Polacy chcą wspierać mniejsze gospodarstwa na 350 kurczaków czy 100 świń, rolnictwo zmierza jednak w odwrotnym kierunku i gospodarstwa zastępowane są ogromnymi fermami przemysłowymi, na których żyją setki tysięcy, a nawet miliony zwierząt w skali roku – dodaje Rabizo.
Polska jest największym producentem drobiu w Europie, ponad 50% produkcji przeznaczone jest na eksport. Hodowla przemysłowa jest dla inwestorów opłacalna, jednak ukryte koszty – zanieczyszczenia, odory, hałas – ponoszą mieszkańcy polskich wsi.
Więcej o ukrytych kosztach produkcji mięsnej można przeczytać w raporcie Rozwój przemysłowej hodowli drobiu a koszty eksternalizowane autorstwa Jarosława Urbańskiego (ZOBSiE).
Raport: “Stosunek mieszkańców Polski do ferm przemysłowych”
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.