12 czerwca 2018
Falafel to, najprościej rzecz ujmując, smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu. Mimo stale rosnącej popularności samo pochodzenie potrawy do dzisiaj pozostaje zagadką. Z jednej strony za ojczyznę strączkowych kulek uznaje się Izrael, z drugiej jednak do głosu dochodzi Egipt i to najprawdopodobniej właśnie stamtąd falafel rozpoczął swoją kuchenną ekspansję. Pierwotne założenie czyniło zeń postne danie koptyjskich chrześcijan, a ponieważ Aleksandria była wówczas prężnie działającym ośrodkiem portowym, kotleciki z ciecierzycy szybko zagościły na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Stamtąd odbyły ostatni etap swojej podróży w nasze strony, głównie za sprawą imigrantów.
Z falafelem jest trochę jak z naszymi pierogami: wachlarz cen i rodzajów naprawdę robi wrażenie. Jak opowiada Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii „Roślinniejemy”, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych i właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań, falafela bez większej trudności można obecnie dostać niemal wszędzie i to w wielu formach.
– Na półkach największych sieci hipermarketów znaleźć można „gotowce”, a w znanych wszystkim dobrze barach z kebabem są niemalże standardem. Powinny być w menu każdej restauracji, która specjalizuje się w kuchni Bliskiego Wschodu, nie wspominając już o takiej z „falafel” w nazwie – mówi Weronika Pochylska – Jeżeli jednak ktoś ma ochotę wydać nieco więcej i cieszyć się wyjątkowymi i bardzo kolorowymi dodatkami, restauracje takie jak Tel Aviv Food & Wine w Warszawie i Łodzi, Mazzaya w Krakowie czy Falla w Gdyni mają zawsze w ofercie coś wyjątkowego – dodaje.
Na zakończenie warto dodać, że o popularności falafela świadczyć może nie tylko jego własne święto, a na przykład liczba 777 295 postów na Instagramie oznaczona #falafel, która nieprzerwanie rośnie (i z pewnością zdecydowanie podskoczy dzisiaj).
Nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć smacznego Dnia Falafela!
Podstawowy przepis na przepyszny falafel:
Składniki:
A dla tych, którzy wolą spróbować tego przysmaku w lokalu – przykładowa lista knajp, w których znajduje się w menu:
Warszawa:
Falafel Bejrut
Mezze hummus & falafel
Telaviv
Mango Vegan Street Food
Falafelove
LafLaf
Kraków:
Mazaya falafel
Vege to tu
Wawel Falafel & Hummus restaurant
Szalom falafel
Hamsa
Mezzalians
Szczecin:
Only Kebab
Ali Baba Kebab
Palmyra
Wrocław:
Najadacze
Ahimsa
Vega
Łódź:
Fafalafa by Papuvege
Tel Aviv
Hamra
Gdańsk:
Falla
Muka bar
Nie.mięsny
Hummusland
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.