21 maja 2018
W przypadku sieci restauracji Vapiano pierwsze kroki w kierunku pozyskiwania surowców z alternatywnych do klatkowego metod chowu poczynione zostały już w 2011 roku w lokalach firmowych w Niemczech. Wkrótce dołączyły do nich również restauracje w Austrii, Holandii oraz Szwecji. Według najnowszych oświadczeń spółki, w ostatnim czasie podjęta została decyzja o wycofaniu “trójek” w skali globalnej i uspójnieniu polityki społecznej odpowiedzialności firmy w tym obszarze – w raporcie CSR za rok 2017 problem ten został ujęty w kontekście świadomego odżywiania i dążenia spółki do wyjścia naprzeciw oczekiwaniom konsumentów.
Deklaracja firmy dotyczy w sumie 200 restauracji zlokalizowanych w 33 krajach w Europie, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Południowej, Australii, południowo-wschodniej Azji oraz w niektórych państwach arabskich. Spółka przyjęła ambitny termin realizacji celu – do końca 2018 roku, a także szeroki zakres zmian, obejmujący poza samymi jajkami również proszek jajeczny oraz masę jajeczną.
Kolejną znaczącą dla globalnego rynku spożywczego informacją jest decyzja sieci Carrefour o wycofaniu “trójek” ze sklepów na Tajwanie, gdzie francuski koncern zajmuje niekwestionowaną pozycję lidera. Jest to pierwsza sieć sklepów, która wprowadzi tego rodzaju politykę w Azji – regionie, w którym hodowana jest ponad połowa wszystkich kur niosek na świecie.
Zmiany wprowadzane będą stopniowo. Do końca 2018 r. w sklepach mają pojawić się oznaczone sekcje, w których znajdą się wyłącznie jajka z chowu ściółkowego, wolnego wybiegu oraz ekologiczne. W 2019 r. wprowadzona zostanie w ramach marki własnej jedna linia, która obejmowała będzie wyłącznie trzy powyższe typy jajek. Do 2020 r. wszystkie linie o podwyższonym standardzie będą mogły oferować jedynie jaja z wolnego wybiegu, aby ostatecznie w 2025 r., dzięki współpracy z producentami, konsumentami i organizacjami pozarządowymi, osiągnięty został ostateczny cel i jaja z chowu klatkowego zniknęły całkowicie z półek sklepów Carrefour na Tajwanie.
Ostatnim potentatem spożywczym, który niedawno postanowił ogłosić politykę odnośnie rodzaju wykorzystywanych jajek, jest producent mrożonek McCain. Według informacji z zakładki FAQ na stronie firmy, liczba oferowanych przez nią produktów zawierających jajka jest niewielka, ale zgodnie z oficjalną deklaracją, do 2025 r. we wszystkich wykorzystywane będą wyłącznie składniki pochodzące z alternatywnych do klatkowego metod chowu.
Decyzje spółek Vapiano, Carrefour i McCain wpisują się w globalny trend odchodzenia od produktów pochodzących z najbardziej intensywnych, przemysłowych systemów hodowli zwierząt oraz uwzględniania w strategiach firm kwestii zrównoważonego rolnictwa. W Polsce pierwsze kroki w kierunku całkowitego wycofania jaj z chowu klatkowego podjęło już ponad 60 firm: sieci sklepów, hotele, producenci żywności, restauracje, kawiarnie i cateringi.
Decyzje tego rodzaju są efektem m.in. rozmów z przedstawicielami organizacji działających na rzecz zwierząt hodowlanych, w tym Stowarzyszenia Otwarte Klatki oraz Fundacji Alberta Schweitzera.
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.