22 grudnia 2020

Ilu Polaków planuje roślinne święta? Najnowsze badania RoślinnieJemy

Na początku grudnia br. panel Ariadna przeprowadził badania opinii publicznej na zlecenie kampanii RoślinnieJemy, pytając Polaków o charakter potraw, które pojawią się na ich stole w wigilijny wieczór. Czy roślinne alternatywy tradycyjnych dań i produktów zawitają na polskich stołach?

Dieta roślinna cieszy się dużą popularnością, a w Internecie i książkach kucharskich pełno jest przepisów na wegańskie zamienniki tradycyjnych świątecznych potraw. Twórcy kampanii RoślinnieJemy postanowili sprawdzić na ilu polskich stołach będą gościć roślinne dania i produkty.

 

Badanie zostało przeprowadzone między 4 a 8 grudnia 2020 r. Już co trzeci Polak (33%) deklaruje, że w najbliższe Święta Bożego Narodzenia zje mniej dań i produktów mięsnych niż w roku poprzednim. W wielkich miastach (powyżej 500 tys. mieszkańców) wynik jest jeszcze bardziej imponujący – 39%. Plany ograniczenia spożycia mięsa w nadchodzące święta widać również w mniejszych miastach, a także wśród mieszkańców wsi (28%). Jedynie 3% wszystkich badanych stwierdza, że zamierza zjeść więcej dań i produktów mięsnych niż w zeszłym roku.

Co piąty Polak (22%) mówi też, że w święta zje mniej dań i produktów rybnych. W dużych miastach (100-500 tys. mieszkańców) jest to już prawie co trzecia osoba (28%). 70% wszystkich badanych deklaruje, że zje tyle samo dań i produktów rybnych co w roku poprzednim, a 7% mówi, że zje ich więcej.

Już 18% wszystkich badanych deklaruje, że z okazji Świąt Bożego Narodzenia ma zamiar przygotować roślinne alternatywy tradycyjnych potraw mięsnych, np. pierogi z soczewicą (wśród osób pomiędzy 18 a 24 rokiem życia to już prawie co trzecia osoba – 31%, ale nawet w grupie powyżej 55 lat już 14% mówi, że przygotuje wegańskie alternatywy mięsnych dań).

RoślinnieJemy zapytało też o alternatywy dań i produktów rybnych – 13% wszystkich badanych deklaruje, że przygotuje wegańskie zamienniki tradycyjnych dań, np. selerybę czy śledzie z boczniaków. Tak jak w przypadku zamienników mięsa, najwięcej chętnych na przygotowanie alternatyw dań rybnych jest w grupie wiekowej od 18 do 24 lat – już co czwarta młoda osoba (26%) planuje przygotować roślinne alternatywy dań i produktów rybnych w najbliższe święta.

Co ciekawe, taki sam odsetek (14%) mieszkańców wielkich miast (powyżej 500 tys. mieszkańców), jak mieszkańców wsi deklaruje, że przygotują roślinne zamienniki ryb na wigilijny stół. Tendencja ta jasno pokazuje, że potrawy roślinne nie są zarezerwowane dla mieszkańców dużych miast i są dostępne w praktycznie każdym miejscu – co ważne, cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno wśród mieszkańców dużych miast, jak i mniejszych miejscowości.

U 2% badanych wszystkie potrawy na wigilijnym stole będą wyłącznie roślinne lub wyłącznie wegetariańskie (i nie będzie na nim ryb). Całkowicie wegańskie święta planuje 3% osób w wieku między 35 a 44 lat, natomiast wegetariańskie święta cieszą się największą popularnością wśród osób pomiędzy 45 a 55 rokiem życia (2%). Co ciekawe, podobnie jak w przypadku zamienników dań rybnych, obecność tylko roślinnych potraw na wigilijnym stole deklaruje taki sam procent mieszkańców wielkich miast, jak mieszkańców wsi (2%) i jest to największy odsetek spośród badanych grup uwzględniając miejsce zamieszkania (u wszystkich pozostałych to 1%). Warto też podkreślić, że co szósty (63%) Polak deklaruje, że na jego wigilijnym stole nie będzie potraw mięsnych.

Cieszymy się, że w każdej grupie wiekowej i niezależnie od miejsca zamieszkania roślinne alternatywy tradycyjnych świątecznych potraw cieszą się mniejszym lub większym zainteresowaniem – mówi Sabina Sosin, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy – Zachęcamy wszystkie osoby, które w najbliższe Święta Bożego Narodzenia chcą spróbować nowych smaków do skorzystania z szerokiego wachlarza przepisów, które są dostępne m.in. w naszym e-booku “Roślinne Święta” – dodaje Sosin.

Okazuje się, że Polacy coraz częściej szukają pomysłów na bezmięsne dania, nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale na co dzień – według listy najpopularniejszych haseł wyszukiwanych w polskim Google w 2020 roku piątą najczęściej wpisywaną frazą, zaczynającą się od “pomysł na”, był “pomysł na obiad bez mięsa”.

E-book “Roślinne Święta – pyszne alternatywy dla dań rybnych”: link

Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia: imm-logo-poziom_72dpi_0.jpg    

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań

KRS: 0000444120