30 marca 2021
Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy zmiany w strukturze hodowli kur niosek w Polsce. Obecnie już 20,4% kur niosek w Polsce utrzymywanych jest w innych hodowlach niż klatkowa – ściółkowej, wolnowybiegowej i ekologicznej (w 2020 roku było to 17,3%). Według danych Głównego Inspektoratu Weterynarii w ciągu ostatnich 7 lat liczba kur utrzymywanych w chowie ściółkowym wzrosła o 96%, wolnowybiegowym – 159%, a w chowie ekologicznym aż o 420%.
Według Stowarzyszenia Otwarte Klatki zmiany te motywowane są przez decyzje kolejnych firm (producentów żywności, sieci handlowych, HoReCa), które deklarują wycofanie z użycia lub sprzedaży jaj z chowu klatkowego w swojej ofercie – do końca zeszłego roku w sumie 145 firm działających w Polsce ogłosiło, że wycofa jaja “trójki” najpóźniej do 2025 roku. 33 firmy wdrożyły swoje zobowiązania w życie – w ich ofercie nie znajdziemy już jaj z chowu klatkowego. Co więcej, cztery czołowe sieci handlowe (ALDI, Auchan, SPAR i Carrefour) deklarują ponad 50% udział jaj świeżych z hodowli alternatywnych w ofercie, przy czym Carrefour – aż 84%.
Producenci jaj są otwarci na zmiany. Do końca 2020 r. aktywiści Otwartych Klatek spotkali się z przedstawicielami pięciu producentów jaj (Fermy Drobiu Woźniak, Fermy Drobiu Mizgier, Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Aktiw Sp. z o.o., PW Amigo) i poprosili ich o wypełnienie ankiety dotyczącej zmian na rynku. Z badania wynika, że żaden z producentów biorących udział w ankiecie nie planuje już inwestycji w chowie klatkowym. Co więcej, zapytani o planowane inwestycje w hodowlę alternatywną do klatkowej, 4 na 5 producentów wyraziło chęć realizacji takich przedsięwzięć w przyszłości bądź zaznaczyło, że poczynili już takie inwestycje w minionym roku lub że inwestują w hodowle alternatywne od kilku lat. W rozmowie ze Stowarzyszeniem Otwarte Klatki Barbara Woźniak, Pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, lidera na rynku produkcji jaj w Polsce, potwierdziła, że firma od lat inwestuje w chów alternatywny. Jedno z pytań kierowanych do producentów dotyczyło tego, jaki ich zdaniem będzie procentowy udział hodowli klatkowej w Polsce w roku 2025. Cztery firmy oceniły udział hodowli klatkowej w 2025 roku w przedziale 50-60%. Co ciekawe, jedna firma oceniła, że udział kur utrzymywanych w hodowli klatkowej w 2025 roku będzie wynosił jedynie 15% pogłowia kur niosek w Polsce.
– Prognozy producentów jaj jasno wskazują, że udział hodowli klatkowej w strukturze utrzymania kur będzie nadal sukcesywnie spadał. Możliwe jednak, że spadek będzie bardziej znaczący – zakaz hodowli klatkowej kur wchodzi lub już wszedł w życie w 3 krajach europejskich: Austrii, Niemczech i Czechach. Pod Europejską Inicjatywą Obywatelską “Koniec Epoki Klatkowej” podpisał się ponad milion obywateli UE, więc możliwy jest też zakaz obejmujący całą Unię – mówi Maria Madej, Menadżerka ds. Relacji Biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.
Trend odchodzenia od hodowli klatkowej kur jest widoczny globalnie. W wyniku działania międzynarodowej koalicji Open Wing Alliance już ponad 2000 firm na całym świecie zdecydowało się na rezygnację z jaj pochodzenia klatkowego, a polityki globalne, czyli obejmujące wszystkie lokalizacje danej firmy, przyjęło już 97 firm.
Nie tylko biznes zwraca uwagę na dobrostan kur niosek – troszczą się o niego także konsumenci. Według badań przeprowadzonych przez Biostat w 2020 roku 82% badanych uważa, że hodowla klatkowa nie zapewnia kurom odpowiednich warunków do życia. Co więcej, ponad połowa (54,5%) ankietowanych uważa też, że producenci żywności, restauracje i sieci handlowe powinny zrezygnować z używania jaj z chowu klatkowego. Opinie Polaków są zgodne z europejskim trendem – według badania Eurobarometru z 2016 roku aż 90% Europejczyków sądzi, że ochrona dobrostanu zwierząt jest kluczowa oraz stanowi fundamentalną kwestię.
– Dziękujemy firmom z branży spożywczej, handlowej i HoReCa, które podjęły oficjalną decyzję o rezygnacji z jaj z chowu klatkowego, konsekwentnie wdrażają ją w życie i poprzez udział w naszej corocznej ankiecie, transparentnie informują społeczeństwo o postępach swoich działań w zakresie poprawy dobrostanu zwierząt – mówi Maria Madej – Dziękujemy również producentom jaj, z którymi mieliśmy przyjemność nawiązać dialog, za gotowość do zmian i rozmów o tym, co jest niezbędne dla polskiej branży jajecznej w obliczu sukcesywnego wzrostu znaczenia jaj z systemów alternatywnych. Wierzymy, że wspólnie możemy realnie polepszyć los kur niosek w naszym kraju – dodaje Madej.
Pełny raport dostępny jest pod tym linkiem.
Dodatkowe materiały:
Grafiki z raportu – odpowiedzi producentów jaj
Ranking odpowiedzialnego biznesu – jak sieci sklepów poprawiają dobrostan kur niosek? (2021)
Kury nioski w chowie klatkowym
Uratowane kury nioski, mieszkający w azylu Psubraty
Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.