30 listopada 2023

Maciej Otrębski z RoślinnieJemy dołącza do Ashoki jako pionier transformacji żywieniowej

Maciej Otrębski z RoślinnieJemy dołączył do grona innowatorów społecznych międzynarodowej organizacji Ashoka – ewaluatorzy zwrócili uwagę na jego wkład w rozwój rynku produktów roślinnych i nazwali „pionierem transformacji żywieniowej”.

Maciej Otrębski

Współtwórca RoślinnieJemy został doceniony za swój pozytywny wpływ społeczny w kilku obszarach, m.in. tworzenia partnerstw dla zmiany – jak wskazuje Ashoka, „Otrębski współpracuje z różnymi podmiotami z branży spożywczej, włączając producentów mięsa i produktów mlecznych, restauratorów i duże sieci sklepów, by stworzyć korzystne warunki dla bardziej roślinnej przyszłości. Od niedawna istnieje Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej współtworzony przez RoślinnieJemy.”

U podstaw działań i teorii zmiany RoślinnieJemy jest podejście systemowe i zmiana narracji, których rezultatem ma być zwiększenie dostępności i wykorzystania białka roślinnego oraz produktów roślinnych w całej branży spożywczej, przy jednoczesnym zmniejszeniu wykorzystania produktów pochodzenia zwierzęcego – mówi Maciej Otrębski – Jestem wdzięczny Ashoce za to wyróżnienie i zwrócenie tym samym uwagi na rolę, jaką transformacja systemu żywnościowego na bardziej roślinny odgrywa we współczesnym świecie – dodaje.

Ashoka pozytywnie oceniła wpływ Otrębskiego na zwiększenie widoczności i dostępności roślinnych alternatyw na półkach sklepowych oraz wspieranie dystrybutorów żywności we wprowadzaniu nowych produktów w oparciu o badania konsumenckie, tak jak miało to miejsce w wypadku marki Plant Hunter w sieci sklepów Żabka. Eksperci zwrócili ponadto uwagę na edukacyjny charakter działalności RoślinnieJemy skierowany na branżę spożywczą – organizację konferencji i opracowywanie raportów oraz poradników dla różnorodnych podmiotów  w systemie produkcji żywności: od piekarni, przez hotelarstwo po pizzerie czy burgerownie.

Maciej zidentyfikował wiele potężnych dźwigni transformacji systemu żywnościowego w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej oraz pobudza innowacje i dostosowania w całym łańcuchu wartości produkcji i dystrybucji produktów roślinnych. (…) Rozumie, że przyspieszenie tej zmiany wymaga innowacji na każdym etapie systemu żywnościowego, od polityki rządu, przez produkcję rolną, po przetwórstwo żywności, a ostatecznie dystrybucję i sprzedaż detaliczną – przeczytać można na podstronie Ashoki poświęconej Otrębskiemu.

Ashoka to organizacja założona w 1980 roku w Waszyngtonie, która „identyfikuje schematy i kluczowe dźwignie zmian by pomóc społeczeństwu w uformowaniu nowej struktury, która sprawi, że każdy będzie mógł być twórcą bądź twórczynią zmian na rzecz wspólnego dobra.”. Z kolei „Ashoka Fellows” są „wiodącymi przedsiębiorcami i przedsiębiorczyniami społecznymi, których Ashoka wyróżniła za ich innowacyjne rozwiązania problemów społecznych oraz potencjał do zmiany schematów całego społeczeństwa”. W Polsce do tego grona należy 85 osób, m.in. Małgorzata Chmielewska, Sylwia Chutnik, czy Kuba Wygnański.

###

Zdjęcie: https://kobiecyfotograf.pic-time.com/

Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest

 

Obserwuj nas

Bądź na bieżąco

Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.

Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.

Stowarzyszenie Otwarte Klatki

ul. Grottgera 16/1, 60-758 Poznań

KRS: 0000444120