28 czerwca 2024
Spotkanie odbyło się w ramach podkomisji stałej do spraw bezpieczeństwa żywności, eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością oraz sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych przy Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmu RP. Wzięli w nim udział przedstawiciele branży hodowlanej, strona naukowa oraz strona społeczna reprezentowana przez aktywistów Stowarzyszenia Otwarte Klatki, Koalicji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym, Compassion in World Farming, Green Rev Institute, Koalicji Żywa Ziemia i Stowarzyszenia Tarnowska Rospuda.
Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciech Wojtyra poinformował, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest w trakcie prac nad krajowym planem działania na rzecz ograniczania ryzyka dla zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego związanego ze stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w medycynie weterynaryjnej. Planowane działania mają zmniejszyć zakres stosowania antybiotyków o 50% do 2030 roku.
Podczas posiedzenia głos zabrali eksperci w dziedzinie mikrobiologii i antybiotykooporności.
Dr Anna Kozajda z Instytutu Medycyny Pracy im. prof. dra med. Jerzego Nofera przedstawiła zagrożenia zdrowotne dla ludzi w związku z antybiotykoopornością emitowaną przez fermy do otoczenia,takie jak zakażenia ran, infekcje układu oddechowego, moczowego, pokarmowego, sepsa. Jak wskazała, bakterie antybiotykooporne rozprzestrzeniają się przez powietrze, glebę, wodę, pracowników ferm, dzikie zwierzęta, muchy, czy surową żywność.
– Muchy badane w okolicach ferm w swoim mikrobiomie i na odnóżach miały ładunki antybiotykooporności – te same szczepy które były na fermie, obok której żyły – powiedziała dr Kozajda.
Prof. dr hab. n. med. Waleria Hryniewicz z Narodowego Instytutu Leków, twórczyni Narodowego Programu Ochrony Antybiotyków, zwróciła uwagę na konieczność wdrożenia w Polsce założeń programu „One Health”, a prof. dr hab. n. chem. Lidia Wolska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego zwróciła uwagę na zanieczyszczenia gleby i środowiska antybiotykami z intensywnego chowu zwierząt, które wykazały prowadzone przez nią badania.
Morgan Janowicz (Green Rev Institute) przedstawiła statystyki dotyczące problemu antybiotykooporności w Polsce: W Polsce w 2019 odnotowano 5600 zgonów przypisanych bezpośrednio oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe i 24 100 zgonów powiązanych pośrednio z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe. Liczba zgonów z powodu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w Polsce jest wyższa niż liczba zgonów z powodów chorób neurologicznych, chorób układu trawiennego, cukrzycy i chorób nerek, infekcji dróg oddechowych i gruźlicy oraz przewlekłych chorób układu oddechowego.
Katarzyna Miśkiewicz (Stowarzyszenie Otwarte Klatki) przedstawiła wyniki najnowszego badania mikrobiologicznego na obecność antybiotykoopornych bakterii w mięsie kurczaków zakupionych w sieci handlowej Lidl. Tzw. „superbakterie” bakterie wykryto w częściej niż co trzecim opakowaniu mięsa z kurczaka. Miśkiewicz przedstawiła też dane Holenderskiego Instytutu Leków Weterynaryjnych, według których w 2022 zarejestrowano tam 9-krotnie mniejsze zużycie antybiotyków na fermach ras kurczaków wolnorosnących w stosunku do szybkorosnących.
Do kwestii tej odniósł się Wojciech Wojtyra: Jeżeli chodzi o rasy szybkorosnące to jest cały czas dyskusja na forum Unii Europejskiej, powstała opinia EFSA, myślę że będą się nad tym toczyły prace. Oczywiście wszyscy wiemy ile kiedyś trwało wyhodowanie 2-kilogramowego brojlera a ile teraz, nie muszę przypominać ile ten czas się skrócił.
Pełna transmisja z posiedzenia dostępna jest pod tym linkiem.
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.