8 grudnia 2023
W konferencji wzięli udział:
Wicemarszałkini Senatu Magdalena Biejat
Rafał Czech, współzałożyciel firmy Bezmięsny oraz Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej
Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w RoślinnieJemy i współzałożyciel Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej
Wicemarszałkini Magdalena Biejat zwróciła w pierwszej kolejności uwagę na sam proces przygotowania projektu: Jak się okazuje rząd Morawieckiego, który zaraz ustąpi, ma jednak pełne ręce roboty. Na przykład Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zajęło się bardzo ważną rzeczą – przygotowało projekt rozporządzenia, w ramach którego ma zamiar zakazać producentom roślinnych zamienników mięsa używania takich nazw, jak szynka, wędlina, wędzonka czy kiełbasa. Zrobiło to nie wiadomo dlaczego. Zrobiło to, dając jeden dzień na konsultacje społeczne. Nie zastanawiając się nad tym, że w Polsce mamy bardzo rozwinięty rynek roślinnych zamienników mięsa, rynek na który jest coraz większe zapotrzebowanie. Co więcej nie zastanowiło się nad tym, że tak bardzo oszukiwani jego zdaniem w ten sposób konsumenci mogą być oszukiwani też takimi produktami jak hummus z piersi indyka czy frytki z kurczaka. To jest absurdalne, że tym się zajmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, że nie myśli w ogóle o skutkach dla konsumentów i dla producentów, dla całej naszej gospodarki.
Następnie głos zabrał Rafał Czech, który przedstawił perspektywę polskiego przedsiębiorcy i wpływ rozporządzenia na jego pracę: Jestem tutaj jako przedstawiciel głównie roślinnego biznesu i jestem zaniepokojony tym, że zamiast realizować rekordowe zamówienia, które mamy, musimy martwić się tym, że Minister Rolnictwa zamiast wspierać jedną z najbardziej innowacyjnych gałęzi polskiego przemysłu spożywczego, wymusza na mnie obronę tego, by moje produkty mogły nazywać się bezmięsną szynką czy bezmięsną kiełbasą. Jest to zakaz, który wydaje się być absurdalny. Mamy w Polsce niesamowicie innowacyjne technologicznie zaplecze, które powoduje, że Polska jest dzisiaj jednym z hubów technologicznych, jeśli chodzi o produkcję żywności roślinnej.
Wypowiadający się po nim Maciej Otrębski rozwinął ten wątek: Ta branża się bardzo rozwija. Tylko w ciągu ostatnich 3 kwartałów w sklepach i supermarketach wartość sprzedaży tej branży wyniosła prawie 300 mln zł. To jest wciąż jeszcze mała, ale dynamicznie się rozwijająca branża, w którą inwestują firmy nie tylko te rodzinne małe startupy, ale też największe przedsiębiorstwa w Polsce. Co warte podkreślenia, Tarczyński i inne duże mięsne firmy również wprowadziły roślinne alternatywy, więc głosy przedstawione w projekcie rozporządzenia są sygnałem jedynie wycinka branży mięsnej, która obawia się konkurencji.
Przedstawił też dane wskazujące nad odmienną niż przedstawiona w projekcie MRiRW perspektywę konsumentów: Na pewno nie jest to w interesie ochrony konsumentów, bo tak jak wskazują badania na reprezentatywnej grupie Polaków, które przeprowadziliśmy w ubiegłym roku w RoślinnieJemy pokazują, że 96% Polaków nie zdarzyło się nigdy lub prawie nigdy kupić roślinnej kiełbaski zamiast tej mięsnej, więc problem, który ma adresować to rozporządzenie, nie jest rzeczywisty, nie istnieje.
Według GfK Polonia polski rynek produktów roślinnych jest wart 1,5 mld zł, a produkty bazujące na roślinach docierają już do 5,9 mln polskich gospodarstw domowych. Jak podnoszą przedstawiciele i przedstawicielki Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej i partii Razem, proponowane rozporządzenie godzi w polskich producentów – roślinne alternatywy mięsa wytwarzane poza granicami Polski nie będą bowiem objęte rozporządzeniem, co stawiać będzie rodzime firmy w niekorzystnej pozycji. Mimo jednodniowego terminu możliwości konsultowania projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej w imieniu branży zaopiniował projekt rozporządzenia, przedstawiając argumenty za jego niezwłocznym odrzuceniem.
– Branża roślinnych alternatyw białka przyczynia się do rozwoju innowacji w Polsce, a przecież jest to istotny element wzrostu nowoczesnych gospodarek. Rząd powinien podejmować działania umożliwiające rozwój tej branży, a nie, niestety dość pokracznie, próbować go hamować – podsumował Maciej Otrębski.
###
O PZPŻR:
Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej to organizacja branżowa, której celem jest reprezentowanie wspólnego głos przedsiębiorców skupionych wokół segmentu żywności roślinnej i inicjowanie rozwiązania na poziomie politycznym, prawnym i instytucjonalnym, które przyczynią się do zwiększenia udziału produkcji roślinnej w polskim i europejskim systemie żywnościowym. Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej zrzesza przedstawicieli lokalnych marek, takich jak Dobra Kaloria, Roślinna Magda, Apollo Roślinny Qurczak czy Bezmięsny, reprezentanci międzynarodowych firm jak Danone czy Upfield jak i podmioty z ekosystemu branży roślinnej: akcelerator start-upów Foodtech.ac i kampania RoślinnieJemy.
Materiały z konferencji: https://drive.google.com/drive/folders/1seqMKatnDmMbfGkZ3usYud5ATvk_enVJ?usp=sharing
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.