8 października 2019
W sumie w 2019 roku Chefs For Change – cykl charytatywnych kolacji wegańskich, które odbyły się w Gdyni, Poznaniu, Warszawie – gościł w sumie pół tysiąca gości, promując bardziej roślinną kuchnię i zbierając środki, które wesprą działania Stowarzyszenia Otwarte Klatki. W projekcie wzięli udział m.in.: Marcin Popielarz, Maria Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Olewski, Jacek Koprowski, Rafał Koziorzemski, Dawid Łagowski, Domika Targosz, Marzena Hajn, Monika Dąbrowska, ale także laureaci programu MasterChef Junior.
– Wyzwaniem powinno być dla nas to, jak współgrać ze środowiskiem naturalnym, aby przestać je tak mocno niszczyć. Jedzenie może być dobre dla nas i dla naszej planety. Roślinna kuchnia właśnie taka jest – komentował Grzegorz Łapanowski.
Finałowa kolacja tego roku odbyła się w Fortecy Kręgliccy w Warszawie, gdzie zaserwowano m.in.:
zupę velouté z karmelizowanej szalotki z ziemniakiem z ogniska i grzybami z czarnym czosnkiem,
palone warzywa na korzennym puree dyniowym z wędzonym tofu, leśnymi grzybami i prażonym pęczakiem,
kluska buraczanego z paloną czerwoną kapustą i szarpanymi boczniakami w grzybowym sosie
sticky pudding ze słodem jęczmiennym i miso z kremem z orzechów laskowych i porzeczkami
Goście próbowali także selekcji win Pracowni Red Wine & Whisky oraz kombuchy hibiskusowej autorstwa “Zakwasowni”. Całe wydarzenie odbyło się dzięki wsparciu partnerów: Lilu Fruits, Urban Vegan, Zakwasowni, Pracowni Red Wine & Whisky, E-oliwy, Alled, Kolektywu Zieleń, Frame By Frame, Joanna Ogórek Photography, Czułości Fotografia.
– Idea projektu jest prosta: więcej roślinnych posiłków, mniej mięsa. W restauracjach, domach, szkołach, kantynach pracowniczych – wszędzie! Dla smaku, środowiska, zdrowia i zwierząt – mówi Weronika Pochylska z kampanii RoślinnieJemy, pomysłodawczyni cyklu – To dopiero początek zmiany. Zamierzamy dalej współpracować z szefami i szefowymi kuchni, którzy chcą wprowadzić wegańskie dania do swoich restauracji czy stołówek. Na naszej stronie jest też dostępny darmowy przewodnik po kuchni roślinnej dla wszystkich reprezentantów branży gastronomicznej, którzy myślą o zminimalizowaniu mięsa w swojej karcie – dodaje.
Więcej informacji na temat projektu oraz wspomniane materiały znaleźć można na stronie internetowej kampanii.
Zdjęcia: https://wetransfer.com/downloads/6ec62eedc33996290972ac638ffc02ed20191006122552/71b5ba lub https://bit.ly/2LXgkRk
Fanpage projektu: https://www.facebook.com/chefsforchangepolska
Przewodnik dla restauracji: www.roslinniejemy.org/ebooki
Relacja z pierwszej kolacji: https://www.youtube.com/watch?v=PFMJWYVj2aY
Wypowiedzi pozostałych szefów kuchni:
– Świat się zmienia, szefowie kuchni też powinni myśleć o zmienianiu swojego myślenia. W Concordii Taste Muszę się zmienić, chcę się zmienić, bo w tym jest przyszłość – komentował Tomasz Olewski.
– Nie zastanawiałam się ani chwili – dołączyłam do tego projektu, bo wierzę, że żyjemy w czasach, w których każdy z nas powinien ograniczyć ilość spożywanego mięsa na rzecz dań roślinnych – komentowała Monika Dąbrowska.
– Pracując przy ogromnych cateringach z roku na rok widzę jak szybko wzrasta zainteresowanie kuchnią roślinną. Kiedyś ludzie nie mogli uwierzyć, że danie na weselu może być wegańskie. Dziś w całości wegańskie przyjęcia są w mojej pracy standardem – komentowała Marzena Hajn.
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.