4 września 2018
Decyzja o wprowadzeniu polityki niekorzystania z jaj „trójek” wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju firmy Scandic. Sieć hoteli już wcześniej wprowadzała zmiany w oferowanych posiłkach i napojach, które miały na celu zmniejszenie negatywnego wpływu działalności firmy na środowisko, m.in. poprzez zagwarantowanie w menu śniadaniowym opcji wegańskich oraz produktów Fairtrade, czy inicjatywy ograniczające marnowanie żywności.
Według szwedzkiej organizacji Djurens Rätt, walczącej o poprawę warunków życia zwierząt, około 12 procent, czyli ponad milion kur, jest hodowanych w Szwecji w systemie klatkowym. Liczba ta jednak stale się zmniejsza wraz z rosnącą liczbą konsumentów i firm wybierających jajka z alternatywnych metod hodowli.
Nowa polityka będzie obowiązywać we wszystkich hotelach Scandic, ponad 280 lokalizacjach na całym świecie. Jajka pochodzące z chowu klatkowego, jak również produkty je zawierające, zostaną stopniowo wycofane pomiędzy wrześniem 2018 i 2020, z wyjątkiem hoteli w Norwegii, gdzie proces ten zostanie zakończony do 2022 roku.
Największe sieci hoteli już wycofały „trójki”
Scandic to kolejna znana sieć hoteli, która ogłasza zastąpienie jaj uważanych za nieetyczne ich alternatywą z chowu ściółkowego czy wolnego wybiegu. W gronie tym znajdują się już takie marki jak InterContinental, Novotel czy Mercure. W przypadku hoteli tej klasy deklaracja dotyczy zazwyczaj jaj jako składnika produktów gotowych, ponieważ jaja całe znajdujące się np. w ofercie śniadaniowej pochodzą często z lepszych hodowli.
Największa sieć hotelowa na świecie, InterContinental Hotels, zdecydowała się na rezygnację z jaj klatkowych do 2022 roku w hotelach znajdujących się w Europie i obu Amerykach, a w pozostałych lokalizacjach do roku 2025. W skład tej grupy wchodzą również hotele Holiday Inn znajdujące się w większych miastach w Polsce.
Kolejna duża sieć hoteli, Vienna House, jako powód wycofania jaj oznaczonych numerem „trzy” podała troskę o środowisko naturalne. Krakowski hotel tej firmy już od tego roku nie korzysta z jaj z chowu klatkowego.
Z kolei sieć hoteli B&B Hotels już od 1 grudnia 2017 roku nie używa jaj klatkowych w żadnym ze swoich dań. Zazwyczaj jednak, zarówno hotele, jak i producenci żywności oraz sklepy dają sobie dłuższy czas na wprowadzenie zmian.
– Decyzje firm podyktowane są w dużej mierze oczekiwaniami konsumentów – komentuje Marta Jarosiewicz, koordynatorka kampanii “Jak one to znoszą” ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Według badań IBRiS ze stycznia tego roku, 100% Polaków w wieku 18-29 lat gotowych jest zapłacić więcej za produkt pochodzący z bardziej etycznej hodowli zwierząt, a 82,4% respondentów uważa, iż chów klatkowy nie zapewnia kurom odpowiednich warunków życia – dodaje.
Informacja prasowa Scandic Hotels: https://www.scandichotels.com/
Lista firm działających w Polsce, które rezygnują z jajek z chowu klatkowego: http://www.otwarteklatki.pl/
Zdjęcia z hodowli klatkowej: https://www.flickr.com/photos/
Zdjęcia szczęśliwych kur: https://www.flickr.com/photos/
Badanie IBRiS:
https://www.otwarteklatki.pl/
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.