19 grudnia 2019
Według sondażu IQS z 2019, już 43% Polaków ogranicza spożycie mięsa. Coraz bardziej popularny trend fleksitarianizmu przekłada się nie tylko na to, co pojawia się na domowych stołach konsumentów, ale również na ich wybory w restauracjach – 68,9% naszych rodaków co najmniej czasami jada posiłki bez mięsa poza domem (Panel Ariadna dla RoślinnieJemy, maj 2019).
Pod względem dostępności i różnorodności roślinnej oferty hotelowych restauracji, polskie filie międzynarodowych sieci pozostają w tyle swoich zagranicznych odpowiedników: Interstate Hotels and Resorts, największa na rynku hotelarskim firma zarządzająca m.in. marką Hilton oraz Courtyard by Marriott, wprowadza roślinne opcje w ponad 500 lokalizacjach na całym świecie, a brytyjski Hilton London Bankside otworzył w tym roku swój pierwszy w 100% wegański apartament. W Polsce za roślinnym trendem podążają głównie hotele nienależące do dużych sieci – np. Łubinowe Wzgórze, czy Quadrille w Gdyni, gdzie nad wegańskim menu degustacyjnym czuwają Marcin Popielarz i Rafał Koziorzemski – ambasadorzy projektu Chefs for Change, promującego roślinną kuchnię wśród szefów kuchni i restauratorów.
Mimo rozczarowujących wyników całego zestawienia, na wyróżnienie zasłużyła w oczach ekspertów sieć Best Western. W jej restauracjach znaleźć można obiadowe alternatywy mięsa, które mimo szerokiej dostępności tego typu produktów w sprzedaży, nadal nie są uwzględniane w menu większości hoteli. Pozytywnie w porównaniu do pozostałych lokalizacji wypadł również Hilton. Obie sieci wyraźnie zauważają ogólnoświatowy trend i starają się na niego aktywnie reagować, planując systematyczne poszerzanie oferty roślinnej.
W większości hoteli oferujących w 100% roślinne posiłki dominują dania niskokaloryczne – w ich przypadku trudno mówić o odpowiednim zbilansowaniu, które nasyci i usatysfakcjonuje osoby, które poszukują pełnowartościowego obiadu, czy śniadania. Sporym problemem pozostaje również dostępność w pełni roślinnych deserów – ciast i innych słodkich wypieków.
– Otrzymujemy wiele informacji o znikomej lub mało urozmaiconej ofercie roślinnych dań w większości polskich hoteli – niezależnie od ich standardu. Mimo tego, że w całej Polsce sukcesy odnoszą kolejne wegańskie bistra i restauracje, udowadniające, jak ciekawa i pełna smaku może być roślinna gastronomia, w lokalach z ofertą tradycyjną zmiany zachodzą opornie i niestety często po linii najmniejszego oporu – komentuje Sabina Sosin, Head of People and Development kampanii RoślinnieJemy.
Potrzebę zmian zauważają również eksperci z zakresu hotelarstwa i społecznej odpowiedzialności biznesu.
– Tworzenie roślinnego menu restauracyjnego to jeden z elementów, który powinien pojawić się w hotelach przyjaznych środowisku. Naukowcy klimatyczni apelują, że przemysłowe hodowle zwierząt są bardziej destrukcyjne niż samochody i fabryki. Z poziomu ekologicznego jedzenie mięsa jest po prostu nieopłacalne – tłumaczy Agata Delmaczyńska, inicjatorka projektu Hotla.pl, zajmującego się wprowadzaniem i promocją ekologicznych rozwiązań w branży hotelarskiej.
– Ważne jest, aby sieci hotelowe włączyły się w systemowe działania na rzecz bardziej przyjaznego planecie systemu odżywiania i zapewniły swoim gościom możliwość wyboru odżywczych i pysznych posiłków – tak, aby roślinne odżywianie było przyjemnością, nie rozczarowaniem w postaci surowych warzyw i liści sałaty – podsumowuje Sosin.
Raport można pobrać pod tym linkiem:
https://roslinniejemy.org/
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.