13 maja 2019
Bilety wyprzedały się tydzień przed wydarzeniem, a do kolacji zasiadło w sumie 107 gości. Dania zostały przygotowane przez ambasadorów kampanii RoślinnieJemy: Grzegorza Łapanowskiego, Marcina Popielarza, Marię Przybyszewską i Tomasza Olewskiego oraz gości specjalnych – lokalnych szefów: Rafała Koziorzemskiego (Biały Królik) oraz Jacka Koprowskiego (Restauracja Fino). Partnerami projektu są firmy: TomGast, Lilu Fruits, Urban Vegan, Pracownia red Wine & Whisky oraz Zakwasownia, które charytatywnie wspierają “Chefs For Change”, dostarczając na każdą z kolacji kolejno: elegancką zastawę, składniki kolejnych dań, wegańskie wina i ekologiczne zakwasy.
W trakcie wieczoru odbyła się również cicha aukcja sztuki, podczas której goście licytowali m.in. ilustracje Anny Rudak i Dagmary Lipki, zdjęcia fotografki i aktywistki prozwierzęcej – Eli Radzikowskiej, ręcznie uszytą saszetkę od “Acosiedziwisz” czy “las w słoiku” od gdańskiej kwiaciarni Flora Muzyka. W sumie dzięki wydarzeniu udało się zebrać ponad 7 tysięcy złotych, które trafią na konto Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
– Jesteśmy niezmiernie dumni, że możemy uczestniczyć w takim epokowym wydarzeniu, bo to trochę zmienia podejście do samego jedzenia wśród wszystkich zainteresowanych – nie tylko wegan, ale ludzi, którzy lubią po prostu dobrze zjeść – mówił w trakcie kolacji Marcin Popielarz, Chef Patron Restauracji Biały Królik, zwycięzca Plebiscytu S.Pellegrino Young Chef na najlepszego młodego szefa kuchni Europy Środkowo-Wschodniej.
W piątkowym menu pojawiły się m.in. fermentowany szparag z emulsją z czosnku niedźwiedziego i majonezu wegańskiego, młoda biała kapustka z prażoną kaszą gryczaną i siemieniem lnianym, chłodnik z zielonego ogórka z marynowanymi białymi szparagami, risotto z kaszy pęczak z grzybami, zielonymi szparagami, botwiną, pieczoną szalotką, kalarepą i pieczonymi kawałkami boczniaka i kremowa panna cotta na mleczku kokosowym z koprem włoskim w kilku postaciach.
– To zmiana w myśleniu i w podejściu do jedzenia. W kontekście tego by było ono dobre dla nas i dla planety – mówił Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca i założyciel Fundacji Szkoła Na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, kucharz, prowadzący polskiej edycji programu Top Chef, ambasador akcji #RoślinnePoniedziałki – Przez wiele lat nikt o tym nie mówił i nikt się nad tym nie zastanawiał. Wykorzystywaliśmy zasoby do granic możliwości, nie zważając na to jakie będą konsekwencje. Okazuje się jednak, że doszliśmy do momentu kiedy widzimy, że planeta nie daje rady. Co ważne, nie jest to opinia grupy ekologów, wegan czy społeczników – to jest refleksja naukowców na całym świecie. To co my robimy jest formą zaangażowania, które powinna mieć cała branża gastronomiczna – dodał.
Zainteresowane osoby mogą wziąć udział w jednej z dwóch kolejnych, zaplanowanych w tym roku kolacji “Chefs For Change”: w Poznaniu (14 maja, Concordia Taste) oraz Warszawie (2 października).
Więcej informacji oraz link do zakupu biletów znaleźć można na stronie internetowej projektu.
Zdjęcia (autorka: Joanna Ogórek):
https://drive.google.com/drive/folders/1x354ziBrijqiSmkfAkRMm_Jl8kKb_rM-?usp=sharing
O kampanii RoślinnieJemy
Celem kampanii Roślinniejemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań. Swoje działania Roślinniejemy opiera na badaniach rynku, społecznych ankietach oraz rzetelnej wiedzy z zakresu kuchni roślinnej i najnowszych światowych trendów. W ramach kampanii Roślinniejemy prowadzona jest także akcja “Roślinne poniedziałki” inspirowana brytyjskim “Meatless Mondays”, której celem jest zachęcenie odbiorców do ograniczenia spożycia produktów odzwierzęcych raz w tygodniu.
Partner Monitorujący Media Stowarzyszenia:
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.