5 czerwca 2018
Choroby niezakaźne, m.in. schorzenia układu krążenia, choroby płuc, nowotwory i cukrzyca, (czyli te, w których prewencja jest niezwykle istotnym czynnikiem) są dzisiaj głównymi zabójcami ludzkości. Na całym świecie są one przyczyną 70% zgonów, w Polsce – aż 90%. 1 czerwca 2018 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport “Time to Deliver”, który przedstawia postępy poszczególnych krajów w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Niestety wyniki są rozczarowujące. Organizacja nawołuje więc rządy poszczególnych państw do bardziej zdecydowanych kroków oraz przedstawia najbardziej efektywne i potwierdzone naukowo rozwiązania.
Zdaniem ekspertów wielu przedwczesnym zgonom udałoby się zapobiec, skupiając się na programach zmierzających do ograniczenia spożycia alkoholu i tytoniu, promowania zdrowej diety i zachęcania do aktywności fizycznej. Według wyliczeń WHO, profilaktyka jest dużo bardziej opłacalna niż leczenie: każdy dolar zainwestowany w najbardziej skuteczne programy prewencji daje oszczędność 7 dolarów, które w przyszłości trzeba by było wydać na kurację. WHO zaleca w związku z tym współpracę z organizacjami pozarządowymi i wdrażanie programów zwalczających choroby niezakaźne. Polska wypada pod tym kątem w raporcie bardzo słabo: spośród 19 programów, które zaleca WHO, w Polsce funkcjonuje tylko 6 – tyle samo co na Ukrainie. To dużo gorszy wynik, niż na sąsiedniej Litwie, Białorusi, w Czechach czy w Niemczech.
Jednym z takich programów jest akcja #roslinneponiedzialki prowadzona przez kampanię „RoślinnieJemy”. Promuje ona ograniczenie mięsa jako sposób na zdrowszy styl życia.
– Coraz więcej i głośniej mówi się o niekorzystnym wpływie spożycia mięsa na zdrowie człowieka. Według najnowszych badań doktora Waltera Willetta, profesora epidemiologii i żywienia na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Harvarda, co najmniej 200 tys. ludzi rocznie mogłoby uniknąć przedwczesnej śmierci dzięki wyłączeniu z diety mięsa – mówi Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii „RoślinnieJemy” – W ramach Roślinnych Poniedziałków wspólnie z naszymi ambasadorami i partnerami zachęcamy do spróbowania diety roślinnej jednego dnia w tygodniu i cieszenia się bogactwem warzyw, owoców, strączków, nasion, orzechów, ziół, pestek i zdrowszych zamienników mięsa – dodaje.
Zwiększone zainteresowanie roślinnymi alternatywami jest w Polsce coraz bardziej widoczne: według sondażu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych, realizowanego w lutym tego roku w ramach kampanii „Roślinniejemy”, 57,8% Polaków planuje ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych na rzecz ich roślinnych alternatyw.
– Popularność diet roślinnych rośnie w siłę, co związane jest z poszukiwaniem przez ludzi zdrowego stylu życia. To trend, który może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie – mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel fundacji Szkoła na Widelcu, działającej na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach – Warto edukować w tym kierunku przyszłe pokolenia i pokazywać, że pomimo naszej mięsnej kultury, warto stawiać na maksymalne wykorzystanie warzyw i owoców – dodaje.
Innym sprawnie działającym w Polsce programem profilaktycznym, łączącym aż dwa z trzech najważniejszych zaleceń WHO zawartych w raporcie, jest “Jasna strona mocy”. Kampania ma na celu promowanie aktywności fizycznej oraz właściwych nawyków żywieniowych. Jej ambasadorami są wybitni sportowcy, którzy przekonują, że zboża, warzywa, owoce, znajdujące się w podstawie piramidy żywieniowej, stanowią doskonałe źródło energii oraz wszystkich niezbędnych wartości odżywczych – również w przypadku osób bardzo aktywnych fizycznie.
– Trud zmiany nawyków żywieniowych wynika często nie z przyzwyczajeń, tylko uprzedzeń. Kampania Jasna Strona Mocy przełamuje utarty wizerunek osób na diecie roślinnej – mówi Rafał Łoziczonek, koordynator kampanii ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki – Staramy się również pokazać, że każdy może znaleźć aktywność dla siebie, a zdrowe odżywianie może być różnorodne i smaczne. Nawet bez wykluczania łakoci! – dodaje.
Kuchnia roślinna jest coraz częściej wybierana nie tylko przez sportowców, ale również przez znanych artystów i inne osoby publiczne. Ostatnio bardzo pozytywnie o diecie wegańskiej wypowiadali się Małgorzata Rozenek i Radosław Majdan, a Maciej Orłoś po wywiadzie z Martą Dymek – autorką bloga “Jadłonomia” i Pauliną Przybysz, oficjalnie przyznał, że przechodzi na wegetarianizm.
Należy mieć nadzieję, że trend związany ze zdrowym stylem życia będzie coraz bardziej widoczny nie tylko w przestrzeni publicznej i debacie medialnej, ale również we wdrażanych na poziomie krajowym programach profilaktyki zdrowotnej, a co za tym idzie – w codziennym życiu Polaków.
Dodatkowe informacje:
– strona kampanii RoślinnieJemy: https://roslinniejemy.org
– strona kampanii Jasna Strona Mocy: https://jasnastronamocy.pl/
– Raport WHO, Time to Deliver: http://www.who.int/ncds/management/time-to-deliver/en/
– Badanie naukowców Harvardu: https://www.telegraph.co.uk/science/2018/04/26/third-early-deaths-could-prevented-everyone-giving-meat-harvard/
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.