16 lutego 2022
Materiały zostały zarejestrowane we Włoszech między lipcem a sierpniem 2021 roku. Przedstawiają ptaki z szeregiem deformacji i złamań, niezdolne do samodzielnego podniesienia się z ziemi. Niektóre z nich nie są w stanie dotrzeć do poidełka, co jeszcze bardziej pogłębia ich cierpienie. Na nagraniach widać również potencjalne nadużycia ze strony pracownika i zadawane przez niego kurczakom kopnięcia i uderzenia. Widoczne są też zwierzęta ze złamanymi karkami i zdeptanymi głowami.
W świetle tych faktów organizacja pozarządowa Animal Law Italy wniosła skargę do władz włoskich – podejrzenie dotyczy praktyk mogących stanowić przestępstwa związane ze znęcaniem się nad zwierzętami i zdrowiem publicznym. Zagrożenia wynikające z intensywnego systemu produkcji dotyczą zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego. Wykazano, że duże skupiska zwierząt tego samego gatunku w ograniczonej przestrzeni zwiększają ryzyko wystąpienia chorób odzwierzęcych.
Poważne problemy zdrowotne zwierząt przedstawionych na nagraniu wynikają z wieloletniej selekcji genetycznej kurczaków, której celem jest osiągnięcie przez nich jak największych rozmiarów w możliwie najkrótszym czasie. Z procesem tym związane są charakterystyczne dla szybkorosnących kurczaków schorzenia układu ruchu i wynikająca z nich niska mobilność i aktywność, a także choroby metaboliczne oraz choroby samych mięśni, będących ostatecznym produktem trafiającym do konsumenta.
– Zarówno sieci handlowe jak i producenci drobiu powinni podjąć stanowcze działania mające na celu poprawę warunków, w jakich hodowane są kurczaki – obecne metody intensywnej hodowli wymuszają na zwierzętach tak ogromne tempo wzrostu, że gdyby porównać to do rozwoju człowieka, 5-letnie dziecko ważyłoby 150 kg – mówi Monika Kowalska, Specjalistka ds. Kampanii Biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki – Odpowiedzią na największe problemy związane z intensywną hodowlą brojlerów jest porozumienie European Chicken Commitment – stanowi ono realną szansę na znaczącą poprawę warunków życia kurczaków hodowanych na mięso, a co za tym idzie – zwiększenie bezpieczeństwa konsumentów i zmniejszenie zagrożenia dla zdrowia publicznego – dodaje Kowalska.
European Chicken Commitment (ECC) to porozumienie, które określa szereg wytycznych w zakresie dobrostanu zwierząt, w tym zastąpienie szybkorosnących ras (takich jak te przedstawione na nagraniu) oraz zmniejszenie zagęszczenia drobiu.
Wśród około 500 firm z całego świata, które zobowiązały się do wdrożenia wyższych standardów dobrostanowych określonych w European Chicken Commitment najpóźniej do 2026 roku, znalazły się takie firmy jak Nestlé, Dr. Oetker, Danone, IKEA, polskie Frisco.pl, Carrefour Polska, Auchan Polska oraz jedni z największych producentów drobiu w Europie: LDC, 2 Sisters Food Group i Plukon Food Group.
Zdjęcia i wideo ze śledztwa: https://drive.google.com/drive/folders/1zkofvqJSlIQNT91XUnqR9z-YsGCGgXnM?usp=sharing
Partnerem Monitorującym Media Stowarzyszenia jest
Trzymaj z nami rękę na pulsie i dołącz do 4629 osób, którym zależy na losie zwierząt hodowanych przemysłowo.
Wysyłając formularz, wyrażasz zgodę na przetwarzanie zawartych w nim danych osobowych i informowanie Cię o działaniach Stowarzyszenia Otwarte Klatki zgodnie z naszą polityką prywatności.
Na Twoja skrzynkę wysłaliśmy prośbę o potwierdzenie adresu e-mail. Kliknij w link załączony w wiadomości. Jeżeli nie widzisz maila z potwierdzeniem, sprawdź w skrzynce SPAM.
Masz możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażasz zgody na przetwarzanie danych osobowych przez pliki cookies przechowywane na Twoim urządzeniu, prosimy Cię o zmianę ustawień w przeglądarce. W przeciwnym razie nie będziesz mógł/a korzystać z serwisów Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Stowarzyszenie Otwarte Klatki, z siedzibą przy ul. Wyspiańskiego 14/37, 60-750 Poznań, wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000444120 i posługujące się numerem NIP 7831695600.
Pliki cookies mogą być odczytywane przez nasze systemy informatyczne, a także przez systemy należące do innych podmiotów, z których usług korzystamy (np. Facebook, Google) - sprawdź listę naszych Zaufanych Partnerów.
Twoje dane są przetwarzane, aby umożliwić Ci sprawne korzystanie ze stron należących do Stowarzyszenia, zapewnić bezpieczeństwo podczas korzystania ze stron Stowarzyszenia, dokonywać analizy ruchu na stronach Stowarzyszenia oraz umożliwić Ci korzystanie z funkcji społecznościowych (takich jak przycisk "Like" od Facebooka).
Przekazujemy informacje na temat Twojego zachowania na stronie Stowarzyszenia dostawcom wykorzystywanych przez nas mediów społecznościowych oraz systemów analitycznych i reklamowych (zobacz listę naszych Zaufanych Partnerów). Spokojnie! Wiele plików cookies ma charakter zanonimizowany — bez dodatkowych informacji, na ich podstawie nie jest możliwa identyfikacja Twojej tożsamości.
Twoja przeglądarka internetowa domyślnie dopuszcza wykorzystywanie cookies w Twoim urządzeniu, dlatego przy pierwszej wizycie prosimy o wyrażenie zgody na użycie cookies.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na wykorzystywanie cookies - w tym celu zmień ustawienia w przeglądarce internetowej — możesz całkowicie zablokować automatyczną obsługę plików cookies lub żądać powiadomienia o każdorazowym zamieszczeniu cookies w urządzeniu. Ustawienia można zmienić w dowolnej chwili.
Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
W przypadku pytań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem i ochroną danych osobowych prosimy o kontakt: [email protected]
Wierzymy, że Twoje odwiedziny na naszej stronie internetowej są wyrazem zainteresowania działalnością Otwartych Klatek i troską o prawa zwierząt.
Cieszymy się, że jesteś z nami i mamy nadzieję, że wspólnie będziemy walczyć o lepszy świat dla zwierząt.