Foie gras, czyli stłuszczone gęsie lub kacze wątróbki, mają status kulinarnego rarytasu, jednak sama produkcja foie gras wiąże się z absolutnie niedopuszczalnym traktowaniem zwierząt. Open Cages Ukraine opublikowało właśnie szokujące materiały filmowe nagrane za pomocą ukrytej kamery przez pracownika fermy gęsi na Ukrainie.Zobacz nagranie tutaj
Karmienie siłą
Film pokazuje praktyki nieodłącznie związane z każdą produkcją foie gras: gęsi są przymusowo tuczone za pomocą naoliwionej rury wkładanej im na siłę do gardeł. Ptaki próbują się bronić, ponieważ ta ogromna ilość pokarmu powoduje ból i cierpienie. Jednak pracownicy stosują skuteczne sposoby, żeby wtłoczyć karmę do ich żołądków.
Z powodu chorób czy obrażeń każdego dnia na fermie umierało ok. 20 ptaków. Życie tych, które przeżyły te tortury, i tak nie będzie długie – na fermie trwa zazwyczaj ok. 3 miesięcy.
Kontrowersyjne foie gras z Ukrainy na rynek unijny
Nagrania pochodzą z fermy na Ukrainie, jednak foie gras jest eksportowane również do krajów Unii Europejskiej. Sama produkcja wygląda podobnie na fermach francuskich czy węgierskich.
Zakaz w Polsce
Przymusowy tucz gęsi jest w Polsce zakazany od ponad 20 lat. Możemy być dumni z tego ważnego kroku dla ochrony zwierząt, jednak musimy też walczyć o to, aby sklepy czy restauracje nie oferowały produktów okupionych takim cierpieniem.