Maj to ten miesiąc w roku, kiedy zieleń jest najbardziej soczysta, wszystko kwitnie i pachnie, a pikniki i grille zaczynają umilać nam weekendy. Aż się prosi, żeby wiosenne przysmaki towarzyszące wypoczynkowi na świeżym powietrzu były nie tylko pyszne, ale też lekkie i zdrowe. I tu oczywiście kuchnia roślinna sprawdza się znakomicie.
Zajrzeliśmy na nasze ulubione blogi szukając pomysłów na piknikowe smakołyki. Braliśmy pod uwagę trzy kryteria: żeby były smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Wybranie tylko dziesięciu przepisów okazało się nie lada wyzwaniem – mamy nadzieję, że staną się przebojem waszych wiosennych i letnich imprez na świeżym powietrzu.
Jadłonomia jak zwykle nie zawodzi proponując całą gamę majówkowych opcji, ale nam najbardziej przypadło do gustu grillowane awokado. Ten owoc to prawdziwa skarbnica ważnych składników odżywczych, a przepis jest tak prosty, że nawet stawiający pierwsze kroki w roślinnej kuchni poradzą sobie z nim bez trudu.
Chcesz spróbować diety roślinnej?
Podejmij 22-dniowe wyzwanie Vegan Challenge! Otrzymasz jadłospisy, porady i opiekę mentora.
Dowiedz się więcej!Koniecznie wypróbujcie też przepis na kanapkę piknikową, z chrupiącym grillowanym tofu, szpinakiem i cebulką, doprawioną dwoma rodzajami pesto – pietruszkowym i z suszonych pomidorów.
Na blogu ErVegan wpadł nam w oko przepis na wegańskie szaszłyki z sosem BBQ – co prawda ich ważnym składnikiem jest tempeh, którego stosowanie w kuchni wymaga nieco kulinarnego wtajemniczenia, ale gorąco do tego zachęcamy, bo to świetne źródło białka i witamin. Jeśli jednak nie mamy pod ręką tempehu to nic straconego – szaszłyki z samych warzyw z bloga Veggieola też są pyszne. Tylko nie zapomnijcie o marynacie – warzywa z grilla dużo bez niej stracą!
Jeśli planujecie piknik bez grillowania to polecamy przepis na warzywne rollsy z bloga Wege Smaki. Do ich przygotowania potrzebny będzie papier ryżowy, który warto wprowadzić do kuchni, bo ma dużo fajnych zastosowań, a wypełnienie z chrupiących warzyw to prawdziwa bomba witaminowa. Świetną piknikową opcją są też tarty, które można przygotować z różnymi dodatkami. Wypróbujcie przepis na multiwarzywną tartę z tofu z bloga Wegan Nerd albo na słodko bardzo prostą tartę z truskawkami Vegeszamanki .
Kuchnia roślinna obfituje w słodkości, które są nie tylko pyszne, ale także zdrowe! Na pikniki i nie tylko polecamy kulki mocy wg przepisu z bloga Hello Morning albo najłatwiejsze ciastka na świecie Weganona. Słodycze nie tylko wegańskie, ale też bez oleju, mąki pszennej i cukru – czy można sobie wyobrazić mniej obciążającą sumienie przekąskę?
Miejsce na numer dziesiąty na naszej piknikowej liście przebojów zostawiliśmy dla Was! Jeśli macie ulubione roślinne przepisy, które robią furorę na grillach i piknikach – podzielcie się nimi w komentarzach!
Smacznego i miłej zabawy!