Zima to taki czas, kiedy każdy z nas najchętniej siedziałby pod kołdrą, popijał ciepłą herbatę lub kakao i czekał z wystawieniem nosa poza ciepły dom aż do wiosny. Niestety, czasem jednak ten nos trzeba wystawić na mróz… Żeby potem ekspresowo się zagrzać, dobrze zjeść coś smacznego i pikantnego.
Polecamy treściwe potrawy przyprawione curry czy imbirem. Dla przykładu przedstawimy 3 przepisy na smaczne roślinne dania wprost idealne na zimę!
Curry soczewicowo-paprykowe
Składniki:
- 3 czerwone papryka
- 1 ostra papryczka
- 1 kubek czerwonej soczewicy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 kubek ryżu
- Pokroić w kostkę cebulę i czosnek, podsmażyć je z pastą curry na oleju (w dużym garnku z grubym dnem).
- W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę i wymieszać bulion z mleczkiem kokosowym.
- Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzucić paprykę, wsypać soczewicę, zalać bulionem z mleczkiem kokosowym i doprawić sosem sojowym. Gotować na małym ogniu.
- Po 15 minutach dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie, a cała potrawa zgęstnieje.
Zupa-krem marchewkowo-imbirowa
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 duże marchewki
- 10 cienkich plasterków świeżego imbiru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- Marchewkę obrać, zawinąć w folię aluminiową i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Bulion przyprawić, wrzucić do niego imbir i gotować, aż nabierze aromatu.
- Zblendować bulion z upieczoną marchewką, w razie potrzeby jeszcze doprawić.
- Podawać z pestkami dyni i białym sezamem.
Pierogi z pikantną soczewicą
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 ostra papryczka
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku)
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zagotować wodę na pierogi (ok. 250 ml).
- Pokroić ostrą papryczkę, zetrzeć na tarce imbir i czosnek.
- Czosnek i imbir podsmażyć na dwóch łyżkach oleju.
- Wymieszać soczewicę z imbirem, czosnkiem i ostrą papryką, przyprawić solą i pieprzem, a następne zblendować na gładką masę. Odstawić na pół godziny do zgęstnienia.
- Wymieszać mąkę z ciepłą wodą, 1 łyżką oleju i szczyptą soli, wyrobić ciasto – ma być miękkie i elastyczne, ale żeby się nie rozpadało.
- Posypać blat mąką, rozwałkować ciasto i kubkiem wyciąć z niego kółka. Na każde kółko nakładać łyżkę farszu i sklejać.
- Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu do wypłynięcia.
Smacznego!