Dziś Dzień Świętego Patryka – święto Irlandii, w Polsce celebrowane coraz chętniej, głównie ze względu na piwny charakter obchodów. Z tej okazji przedstawiamy kilka wegańskich wersji tradycyjnych irlandzkich potraw. Bain sult as do chuid!
Boxty
Boxty to nic innego jak ziemniaczany naleśnik. Obecnie najczęściej podawany jest faszerowany mięsem i podawany z sosem – jak meksykańska tortilla – lub w formie niedużych placków. Zweganizowaną wersję na irlandzkiego kuzyn naszych placków ziemniaczanych znajdziesz na stronie veganricha.com.
Irish cream
Kawa po irlandzku, charakterystyczna dzięki wykorzystaniu whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru. Co prawda w oryginalym przepisie używa się zwykłej śmietany, ale także kokosowa sprawdza się w tej roli idealnie.
Chleb na sodzie
Klasyczne, irlandzkie pieczywo, jednak zamiast drożdży… soda. Dodaję się też do niego maślankę, a w wersji wegańskiej – mleko roślinne. Niech was nie zrazi zielony kolor w przepisie – bynajmniej nie jest z koniczyn!
Colcannon
Irlandczycy, podobnie jak Polacy, wykorzystują ziemniaki na setki sposobów. Jedną z najpopularniejszych potraw z nimi jest colcannon – ziemniaczane purée z gotowanym jarmużem lub kapustą i ewentualnymi dodatkami, jak czosnek czy duszona cebula.
Szpinakowe koniczyny-krakersy
…czyli jak zanużyć symbol Irlandii w dipie. Jeżeli nie przypadły wam do gustu typowe dania kuchni irlandzkiej, na pewno skusicie się na ten i poniższe przepisy z Oh She Glows, które z samą Irlandią niewiele mają wspólnego, a pod Dzień Św. Patryka świetnie podpadają kolorem i kształtem.
Ciasto leśny mech
Ostatni przepis, siódmy – szczęśliwy jak czterolistna koniczyna. I choć ciasto “leśny mech” może potwierdzać, że weganie jedzą jedynie trawę, nie bójcie się, jak trawa nie smakuje!
Smacznego!