Rozwój tak zwanego czystego mięsa, mięsa hodowanego z samych komórek, daje nam nadzieję na przyszłość, gdzie na sklepowych półkach leży mięso zdrowsze, nie przyczyniające się do zmian klimatycznych, a także nie wymagające zabijania zwierząt.
Wraz ze wzrostem zainteresowania, nie tylko dobrostanem zwierząt, ale też zmianami klimatu i zdrowiem rośnie rynek wyrobów zastępujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Na rynku wszechobecne już są roślinne zamienniki mleka, jogurtów, majonezów, a także w pełni roślinne gotowe produkty np. pierogi ruskie czy lody (więcej o roślinnych produktach dostępnych w Polsce możesz dowiedzieć się tutaj).
Czyste mięso
Największym wyzwaniem jest stworzenie odpowiednika mięsa, które będzie bardziej ekologiczne, zdrowsze i nie będzie wymagało zabicia zwierzęcia. Czyste mięso ma być na to odpowiedzią – mięso w pełni wyhodowane przez człowieka z komórek zwierzęcych. Ta metoda będzie pozwalać na hodowanie tylko pożądanej części mięsa (np. skrzydełka), w przeciwieństwie do hodowania całego zwierzęcia. Metoda ta wymaga dużo mniejszej powierzchni – jeden zakład, zamiast pól do uprawy paszy dla zwierząt, miejsc do trzymania zwierząt, rzeźni, a następnie taśm do obróbki mięsa. Co za tym idzie, będzie wymagała mniejszego zużycia wody (nie potrzebujemy wody do uprawy paszy czy pojenia zwierząt), nie będzie wspierać wylesienia (wycinanie lasów pod pola na paszę) i nie będzie mieć tak dużego wpływu na efekt cieplarniany jak metan, wytwarzany głównie przez krowy. O czystym mięsie możecie dowiedzieć się więcej z książki Paula Shapiro. Przeczytacie o niej więcej tutaj.
Pomóż nam powołać Rzecznika Ochrony Zwierząt
Podpisz petycjęProdukcja czystego mięsa jest coraz tańsza, a jego pojawienie się na sklepowych półkach to kwestia czasu. Nie każdy jest jednak z tego powodu zadowolony. Przemysł mięsny, tak jak wcześniej producenci nabiału czy jaj, chce spowolnić wejście konkurencji na rynek. W USA producenci tradycyjnych wyrobów starali się spowolnić wejście na rynek produktów roślinnych przez rząd federalny. Producenci mięsa w Stanach Zjednoczonych złożyli petycję do ministerstwa rolnictwa o zdefiniowanie mięsa jako produktu pochodzącego z ciała zwierzęcia zabitego w sposób tradycyjny. Ale właściwie, co to znaczy? Czy istnieją tradycyjne sposoby wyrobu jakiegoś produktu? Na przestrzeni lat produkcja różnych towarów zmieniała się niejednokrotnie.
Tradycyjne metody hodowli zwierząt
Obecne sposoby chowania zwierząt na mięso byłyby nie do pomyślenia kilkadziesiąt lat temu. Zwierzęta hodowane na mięso trzymane są w zamkniętych pomieszczeniach, bez dostępu do światła, bez możliwości swobodnego poruszania się, faszerowane lekami czy karmione paszą z produktów dla nich nienaturalnych. Krowy, kiedyś jedzące trawę, zaczęto karmić soją, kury, dawniej chodzące na dworze, trzymane są na masową skalę w zamknięciu. Teraz możemy takie warunki uznać za „tradycyjne”, ale na początku XX wieku nie były.
[newsletter title=”Chcesz być na bieżąco z naszymi działaniami?” subtitle=”Zapisz się do newslettera!”
Czyste mięso jest negatywnie nazywane przez przeciwników sztucznym, oszukanym. Wydaje się oderwane od „tradycyjnych” metod. Jednak, większość produktów jakie są nam znane były przez człowieka zmieniane. Krzyżowanie roślin pozwoliło nam na uzyskanie warzyw i owoców jakie znamy dzisiaj. A wiele metod prób i błędów doprowadziło do powstania pierwszych gotowych produktów, jak na przykład pieczywo. Coś, co dla nas jest proste i oczywiste, kiedyś wymagało wymyślenia pierwszych procesów do jego stworzenia. Produkcja mięsa z komórek może być kolejnym etapem pozyskiwania mięsa. Mimo że mniejsi producenci mięsa czują zagrożenie, najwięksi producenci, jak np. Tyson Foods, inwestują w firmy produkujące czyste mięso i widzą w nim przyszłość.
Nowa metoda produkcji mięsa jest kwestią czasu. To jak szybko znajdzie się na rynku jest zależne od inwestycji i rozwikłania kwestii prawnych. Im szybciej się to stanie, tym prędzej konsumenci dostaną zdrową alternatywę, pomagającą w walce ze zmianami klimatu. Zwierzęta dostaną nadzieję na życie wolne od cierpienia i bólu.
Źródło: https://qz.com/1267429/clean-meat-cant-replace-traditional-meat-because-theres-no-such-thing-as-traditional-food/
Zdjęcie w tle: Memphis Meats