Foie gras, czyli pasztet ze stłuszczonych kaczych lub gęsich wątróbek, to jedno z najdroższych dań na świecie, produkt kojarzony z luksusem i dobrobytem. Jednak sposób jego wytwarzania budzi sprzeciw społeczności na całym świecie z racji ogromnego cierpienia zadawanego ptakom podczas hodowli. Z roku na rok kolejne państwa lub ich regiony wycofują się z jego produkcji i sprzedaży, aby zakończyć to okrucieństwo.
Sytuacja gęsi w Europie
Produkcja foie gras wiąże się z przymusowym karmieniem ptaków kilka razy dziennie w celu uzyskania maksymalnie stłuszczonej i przynajmniej 10-krotnie powiększonej wątroby. Takie działanie jest niezgodne z dyrektywą rady Unii Europejskiej z dnia 20 lipca 1998 r., dotyczącą ochrony zwierząt hodowlanych, która wskazuje, że „zwierzętom nie należy dostarczać jedzenia lub płynów w sposób (…), który mógłby spowodować niepotrzebne cierpienie lub zranienie”.
Niestety ciągle aż 5 krajów europejskich (Francja, Węgry, Bułgaria, Hiszpania oraz Belgia) zajmuje się hodowlą ptaków w tym celu. Za 90% światowej produkcji foie gras odpowiada Unia Europejska! Pionierem w produkcji jest Francja, w której każdego roku zabijanych w tym celu jest około 700 tysięcy gęsi i 37 mln kaczek.
Tucz przymusowy w Polsce
W naszym kraju zakaz przymusowego tuczu gęsi i kaczek obowiązuje od 1 stycznia 1999 r. Pomimo zakazu produkcji legalny jest import, dlatego foie gras można kupić w wielu sklepach i restauracjach.
Foie gras na świecie
Tucz przymusowy zwierząt jest nielegalny w Australii, Argentynie i Izraelu. W 2014 roku Indie stały się pierwszym krajem na świecie, który oprócz produkcji pasztetu strasburskiego zakazał również jego importu. W 2019 roku rada miejska Nowego Jorku zdecydowała, że, począwszy od 2022 roku, sprzedaż foie gras będzie zakazana na terenie całego stanu.
Biznes staje po stronie zwierząt
Ze sprzedaży kontrowersyjnego przysmaku rezygnują kolejne sklepy i restauracje, które nie chcą być kojarzone ze wspieraniem okrutnych metod hodowli zwierząt. Na początku tego roku z dystrybucji wycofał się słynny londyński dom towarowy Fortnum&Mason, a brytyjski rząd rozważa całkowity zakaz importu i sprzedaży foie gras.
Czy faux gras wygra z foie gras?
Alexis Gauthier, sławny i ceniony francuski szef kuchni, zdając sobie sprawę z okrucieństwa produkcji foie gras, stworzył wegańska alternatywę i nazwał ją „faux gras”. Serwuje ją w swojej nagrodzonej gwiazdką Michelin londyńskiej restauracji Gauthier Soho. Roślinną wersję potrawy można zrobić również samemu w domu – jest prosta w przygotowaniu, robi się ją z powszechnie dostępnych składników, a liczne przepisy znajdziemy w internecie. Oprócz tego francuski start-up Suprême zamierza opracować etyczną wersję foie gras. Dzięki tym rozwiązaniom każdy, kto ceni smak tego produktu, może skosztować go w wersji wolnej od ogromnego cierpienia ptaków.
Jeśli jesteś przeciwny(-na) torturom gęsi i kaczek, możesz mieć wpływ na poprawę ich losu. Złóż podpis pod petycją, aby pomóc nam przekonać sieci sklepów i restauracje w Polsce do wyłączenia foie gras ze swojej oferty.
Autor tekstu: Adrianna Piekarska
źródła:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:31998L0058&from=PL
https://vegnews.com/2014/7/indian-government-bans-the-import-of-foie-gras