Wspaniała pogoda, piękny krajobraz, wymarzona miejscowość, którą pragnęliśmy odwiedzić od dawna… Czego chcieć więcej? Ten, kto ma już za sobą kilka wycieczek, wie, że nie tylko od słońca, temperatury i zapierających dech w piersiach widoków zależą udane wakacje. Przyda się też wygodne łóżko i smaczne posiłki. Jeśli chcecie przy tym zrobić coś dobrego dla zwierząt – przychodzimy z pomocą i radzimy, gdzie warto się zatrzymać i skąd się biorą hotele bez trójek.
Oczekiwania klientów
Coraz więcej osób zauważa, jak istotna jest troska o przedstawicieli braci mniejszej. Dbamy już nie tylko o naszych domowych pupili, ale zwracamy również uwagę na to, jak traktowane są zwierzęta hodowlane.
Badania opinii społecznej pokazują, że 82,4% Polaków uważa, iż chów klatkowy nie zapewnia kurom odpowiednich warunków życia. Oczekiwania klientów sprawiają, że kolejne firmy zaczynają rezygnować z jaj oznaczonych numerem „3”. Okazuje się, że kupując ciastka lub zamawiając posiłek w hotelu możemy pomóc nioskom.
Coraz więcej osób chce podejmować etyczne wybory i dlatego często oczekują od największych firm zmiany dostawców lub lepszych warunków dla zwierząt od tych, z którymi już są w relacji biznesowej.
Hotele bez trójek!
Dziś jednak zajmiemy się miejscami, gdzie można zatrzymać się w czasie wakacji. Zacznijmy od przedstawienia grupy AccorHotels (w tym Orbis SA), która już w kwietniu 2016 roku zdecydowała się, że do 2020 roku wszystkie jajka podawane w ich hotelach będą pochodziły z wolnego wybiegu. Czy nie lepiej zjeść śniadanie z czystym sumieniem?
Przeczytaj także: o roślinnym zamienniku jajek, który pobił rekordy sprzedaży!
Swoją elegancją może kusić nas Hotel Sofitel oferujący lokalną i wolną od cierpienia kuchnię. Jeśli mamy troszkę mniejszy budżet, na pewno zadowolą nas Novotel oraz Mercure. Znajdziemy je też w o wiele większej liczbie miejsc niż Sofitel (Mercure ma w Polsce aż 24 lokalizacje!). Wystarczy nam klasa ekonomiczna? I tutaj zjemy pyszne śniadanie – każdy może się o tym przekonać w Ibisie.
AccorHotels i Orbis SA, oferując tak różne standardy, wolne są od jajek z chowu klatkowego. Udowadniają, że nie ilość gwiazdek powinna wyznaczać to, jak traktowane są zwierzęta. Jeśli płacimy więcej – oczekujemy produktów najwyższej jakości, ale niższe ceny nie powinny zwalniać nikogo z podejmowania etycznych wyborów.
Największe sieci hoteli wolne od cierpienia kur
Należy również wspomnieć o grupie InterContinental Hotels – w tych hotelach w Europie i obu Amerykach „trójki” znikną do 2022 roku, natomiast w pozostałych lokalizacjach do 2025. Po zaledwie dwóch dniach globalnej kampanii, na zadeklarowanie wycofania jaj „trójek” zdecydował się również Marriott International. Również kolejny gigant – sieć Hilton, po trwającej dobę globalnej kampanii, podjęła decyzję o rezygnacji z jaj klatkowych do 2025 roku. Sieć hoteli Scandic już teraz wprowadza poważne zmiany, a na całym świecie zobowiązała się zakończyć je do 2022 roku.
Są to największe sieci hotelowe na świecie, dlatego nawet, jeśli wybieracie się za granicę, możecie znaleźć tam nocleg i pyszne dania.
Na rezygnację z „trójek” zdecydowała się także europejska sieć hoteli Vienna House. Jako powód wycofania jaj oznaczonych numerem „trzy” podała troskę o środowisko naturalne. Krakowski hotel tej firmy już od tego roku nie korzysta z jaj z chowu klatkowego. Sieć ma bardzo dużo lokalizacji w Niemczech, więc jeśli tam się wybierzcie, koniecznie sprawdźcie, czy gdzieś w mieście nie ma Vienna House i ich pysznych śniadań!
Tutaj nie zjemy już „trójek”!
Sieć hoteli B&B Hotels na tyle przejęła się losem kur niosek, że od 1 grudnia 2017 roku nie używa jajek z chowu klatkowego. Możemy tam jeść do woli bez wyrzutów sumienia!
Warto również pamiętać, że nie tylko w hotelach możemy „etycznie jeść”. Idąc do restauracji, kawiarni, wybierajmy te, które są na tej liście. Miejsc jest tyle, że ciężko wybrać z nich jedno – McDonald’s, Subway, Bobby Burger… A na koniec deser w Choice? Dobrze, że wakacje trochę trwają.
Wybieracie się za granicę? To też nie problem – na stronach organizacji będących członkami koalicji Open Wing Alliance możecie znaleźć listy zagranicznych hoteli, restauracji, producentów, którzy również podjęli decyzję o wycofaniu jaj z chowu klatkowego. Zerknijcie tutaj.
Przeczytaj także: Jak prawidłowo sformułować deklarację wycofania jaj „3”?
Gdzie jeszcze?
Grzechem byłoby nie wspomnieć o Hotel Manor House SPA oraz hotelach z grupy Louvre Hotel: Campanile oraz Golden Tulip, które zrezygnują z jaj z chowu klatkowego do 2025 roku. Kierowany pobudkami etycznymi, z jajek „trójek” do 2025 roku zrezygnuje również Hotel Picaro.
Pamiętajcie, że warto zawsze zapytać obsługę o to, jakich jajek używają. Nawet jeśli będą to „trójki”, dzięki temu pytaniu zarząd może zwrócić uwagę na problem i w najbliższym czasie podejmie podobne kroki, co przedstawione wyżej hotele? Nie bójmy się mówić czego oczekujemy – w końcu jesteśmy klientami i mamy do tego prawo.
Hotele słuchają klientów
Możemy być pewni, że hotele, które wycofują jaja z chowu klatkowego, dbają o swoich klientów. Warto więc udać się do któregoś z nich. Mamy nadzieję, że niedługo nie będziemy musieli tworzyć takich list, bo gdziekolwiek się nie udamy, nie dostaniemy na śniadanie jajecznicy z „trójek”, a każdy składnik dań będzie wyrazem dbałości o klientów.
Tekst: Martyna Piątek