supleDziś rozprawiamy się z popularnym mitem, jakoby wegetarianie, a szczególnie weganie, „szprycowali się” suplementami. Jeśli zestawimy te opinie z danymi statystycznymi, to okaże się, że suplementy diety są powszechnie używane przez osoby jedzące mięso. Co więcej, sprzedaż suplementów utrzymuje stały trend wzrostowy.i
Suplementacja nie jest więc niczym wyjątkowym i – jak pokazują dane – jest często zalecana oraz stosowana zarówno przez osoby odżywiające się mięsem, jak i te na dietach roślinnych.

Polacy spożywają regularnie suplementy

Demonizowana suplementacja wśród wegan to stosowanie witaminy B12, która jako jedyna nie występuje w roślinach.
Tymczasem suplementy są powszechnie stosowane przez osoby jedzące mięso. Eksperci z IMS Health Poland (firmy badającej rynek leków) przedstawili dane, z których wynika, że co trzecia Polka i co czwarty Polak sięgają po suplementy diety.ii
(…) W ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 133 tabletki produktów witaminowo-mineralnych – mówi agencji informacyjnej Newseria prezes PASMI.iii
Tomato_Juice_a_Day_Keeps_Heart_Doctor_AwayTylko w ubiegłym roku Polacy kupili blisko miliard opakowań leków bez recepty i suplementów diety. Każdy z nas nabył więc statystycznie zawartość ponad 26 pudełek.iv
Przy tej ogromnej popularności suplementów zalecana suplementacja jedynie witaminy B12 u osób odżywiających się wegetariańsko w świetle przytoczonych danych okazuje się nie być niczym wyjątkowym.
Nie ma też żadnych merytorycznych podstaw, by krytykować przyjmowanie suplementów, jeśli nie są one stosowane bez potrzeby, a ich spożycie nie wiąże się z żadnym ryzykiem.

Kto powinien suplementować witaminę B12

Co więcej, witamina B12 okazuje się być zalecana przez specjalistów dla ludzi powyżej 50. roku życia, ponieważ jej niedobory mogą wystąpić także u osób jedzących mięso. v
zaleca się, aby osoby, które ukończyły 50 lat, spożywały żywność wzbogacaną w witaminę B12 lub suplementy zawierające tę witaminę (tłumaczenie www.animal-liberation.pl).vi
Generalnie zaleca się, aby weganie, wegetarianie, osoby starsze (powyżej 50. roku życia), a także osoby, które często używają środków na nadkwasotę, spożywały witaminę B12 w postaci suplementów.vii
Niedobór witaminy B12 jest powszechnym problemem u osób starszych i jedną z głównych przyczyn pojawiającej się u nich depresji. Co więcej, z upływem lat organizm wydziela coraz mniej kwasów żołądkowych niezbędnych do absorpcji witaminy B12.viii

Kto powinien suplementować witaminę D

Podobnie przedstawia się sytuacja z witaminą D, która w obiegowej opinii jest zalecana osobom na dietach wegetariańskich. Tymczasem jest to tylko połowa prawdy, która wprowadza w błąd. Jak dowodzą badania i jak wskazują eksperci, w Polsce suplementować witaminę D w okresie zimowym powinni wszyscy niezależnie od stosowanej diety.
Podaż witaminy D zawartej w żywności i/lub w preparatach farmaceutycznych powinna wynosić 800-1000 IU/24 h w okresie od października do marca, a także w miesiącach letnich, jeżeli nie jest zapewniona wystarczająca synteza skórna witaminy D. U osób po 65 roku życia ze względu na obniżoną syntezę skórną oraz udowodnione działanie przeciwzłamaniowe i przeciwupadkowe zaleca się suplementację witaminą D w dawce 800-1000 IU/24 h przez cały rok.ix
(…) A kto powinien suplementować witaminę D? Okazuje się, że wszyscy – weganie, wegetarianie i osoby na diecie tradycyjnej!x

Fortyfikacja

Ponadto dla zagorzałych przeciwników suplementacji przekonanych o swoim „naturalnym” sposobie odżywiania nie mamy dobrych informacji. Większość z nich nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nieustannie spożywa suplementy w codziennych produktach – czy to we wzbogaconych w ten sposób margarynie i produktach mlecznych, czy też wzbogaconych pośrednio np. poprzez dodatek do pasz dla zwierząt, dzięki czemu uzyskiwane są fortyfikowane mięso i jaja.xi

Suplementujmy

MedicinePowyższe informacje jednoznacznie pokazują, że ogólna krytyka przyjmowania niezbędnych suplementów nie ma merytorycznych podstaw. Nie ma też uzasadnienia dla twierdzenia, że tylko wegetarianie spożywają suplementy, skoro widać, jak popularne są one wśród osób jedzących mięso. Zachęcamy więc do otwartego rozmawiania o suplementacji, dzielenia się tą wiedzą i nieunikania tematu, a wręcz oswajania innych z tą kwestią budzącą nadal niepotrzebne emocje.
A o tym, dlaczego należy suplementować witaminę B12 na dietach roślinnych, pisaliśmy tutaj https://panel-otwarteklatki.ok.k8s.dance/o-co-chodzi-z-b12/#.U-zMmxZWKrM
Krzysztof Ryszawy
11.09.2014

i http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1102607.html
ii http://www.rynekzdrowia.pl/Farmacja/Eksperci-co-trzecia-Polka-siega-po-suplementy-diety-na-ogol-niepotrzebnie,139335,6.html
iii http://www.wprost.pl/ar/445863/Polacy-pokochali-suplementy-diety-Rosnie-ich-sprzedaz-i-ceny/
iv http://biznes.newsweek.pl/suplementy-diety–czyli-bierzcie-i-jedzcie-je-wszyscy,47338,1,1.html
v http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm#Zdrowie
vi http://www.vegansociety.com/resources/nutrition-health/vitamins-minerals-and-more/vitamin-b12-your-key-facts/what-every-vegan
vii http://www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/15-witamina-b12-prawdy-i-mity
viii http://portal.abczdrowie.pl/witamina-b12#niedobor-b12-u-osob-starszych
ixhttp://medycynawiekurozwojowego.pl/pl/articles/item/18556/zalecenia_dotyczace_profilaktyki_niedoborow_witaminy_d_wpolsce_2009
x http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl4/teksty1036/nie_pozwol_sobie_na_d_ficyt
xi http://www.dietetycyonline.pl/artykul/729/Fortyfikacja_czyli_wzbogacanie_zywnosci