Typowa kuchnia niemiecka kojarzy się z potrawami pełnymi mięsa. Mimo tego, to właśnie Niemcy stają się najbardziej roślinnym krajem na świecie.
Badania przeprowadzone przez ośrodek badawczy Mintel w 2016 roku dowiodły, że to właśnie w Niemczech wypuszczono na rynek najwięcej nowych produktów roślinnych. Spośród wszystkich wegańskich nowości wypuszczonych na rynek w zeszłym roku aż 18 proc. pochodziło z Niemiec.
Niemcy przodują w produkcji roślinnych zamienników mięsa. Veganz, pierwszy wegańska sieć sklepów, również powstała w Niemczech. Sieć ma dziesięć sklepów w Niemczech, a kolejne powstają na terenie innych krajów np. w Austrii i w Czechach.
W Niemczech cały czas rośnie zainteresowanie dietą bezmięsną. Badania oparte na ankietach przeprowadzonych w latach 2008-2011, a opublikowane w 2016 roku pokazują, że około 4,3 proc. Niemców stosuje dietę wegetariańską. Wraz ze wzrostem produkcji produktów bezmięsnych widoczny jest także wzrost zainteresowanie tzw. „zdrową żywnością”.
Eksperci uważają, że szczyt popularności produktów roślinnych dopiero nadejdzie, a coraz więcej osób będzie skłonnych zmienić swoją dietę na bezmięsną.
Spróbuj diety roślinnej