W niedzielę 31 maja w wirydarzu Centrum Kultury w Lublinie odbyła się pierwsza edycja festiwalu wegańskich inicjatyw – Veganmania. Pogoda dopisała, frekwencja również, a wystawcy spisali się na medal!
Veganmanii nie wyobrażaliśmy sobie bez wegańskich lodów. Całe szczęście zapewnił je Zielony Talerz. Smak, konsystencja i kolory zapamiętamy na długo! Koneserzy roślinnych smakołyków mogli rozsmakować się w wielkich burgerach serwowanych przez reprezentantów warszawskiego lokalu Krowarzywa.
Nie zapomnieliśmy również o osobach lubiących lekkie smaki. To specjalnie dla nich zagościł Eko Hurt, który zapewniał ekologiczne warzywa i owoce sprowadzane ze słonecznej Sycylii. Pieczywo zapewniły Zielony Talerzyk oraz Piekarnia Żyta.
Kolorowymi ciastami wraz z Zielonym Talerzem rozpieszczała nas lubelska cukiernia KejkBejk. Wszystkie niezbędne produkty serwował Zielony Sklepik, który zadbał również o naszych braci mniejszych przynosząc ze sobą także roślinne karmy.
Szybkie przekąski proponował Smak Obfitości, który wypiekał rożki z nadzieniem na naszych oczach! Wydarzenie nie mogło się odbyć bez naszej pierwszej w pełni wegańskiej restauracji Umeå, która częstowała nas pralinkami, galaretą na agarze czy seitanowymi wędlinami.
Restauracja Inaczej postawiła na świeże, lekkie dania oraz świeżo wyciskane soki. Tuż przy wejściu swoim uśmiechem i przepysznymi daniami częstowała nas Wyżerka Garmażerka! Na ochłodę pyszne napoje serwował Mr Lemonade.
Oprócz jedzenia mogliśmy znaleźć wegańskie kosmetyki i suplementy diety. O tę część zadbała Sweet Piggy. Nie mogło również zabraknąć ukochanej przez wszystkich Wegarnii, która oferowała ciekawe pozycje książkowe.
Wśród całego pozytywnego zgiełku znalazła się również Fundacja Sanctus Nemus, na której stoliku mogliśmy zobaczyć ręcznie wykonany domek dla owadów oraz zakupić ręcznie malowane drewniane naszyjniki.
Weganmania to jednak nie tylko jedzenie i zakupy, ale też okazja do wysłuchania inspirujących wykładów i wzięcia udziału w ciekawych dyskusjach. Swoją obecnością zaszczyciła nas ekipa Vege Runners, dzięki której dowiedzieliśmy się wielu rzeczy o bieganiu na diecie roślinnej. Wykład zatytułowany “Chcemy wegańskiej masy krytycznej” poprowadziła Dobrusia Karbowiak – prezeska Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Emil Stanisławski z Vegan Workout rozwiał wątpliwości dotyczące sportu na diecie roślinnej. Wykład Moniki Kuźniewskiej z Katedry Ekonomii Akademii im. L. Koźmińskiego odpowiedział na pytanie “Jakie życie miał Twój obiad?”.
Wydarzenie uświetniła cudowna pogoda, która zachęciła gości do wygodnego rozsiadania się na leżakach i krzesełkach. Atmosfera była wspaniała. Wszędzie można było dostrzec uśmiechy oraz radość spożywania posiłków na świeżym powietrzu.
Serdecznie podziękowania za współpracę i współorganizację należą się dla Centrum Kultury przy ul. Peowiaków 12!
Czujemy się zmotywowani i liczymy na to, że wspólnymi siłami uda nam się zorganizować kolejną edycję lubelskiej Veganmanii. Słowa gości dały nam energię do tego, aby zrobić to jak najszybciej! Do zobaczenia na kolejnej edycji lubelskiej Veganmanii!
Kinga Piłat – tekst i foto
11.06.2015