Wydawałoby się, że Wielkanoc to święto niewdzięczne dla zwolenników kuchni roślinnej. W koszykach przygotowanych do święconki króluje szynka, kiełbasa i jajka, które potem przez dwa dni świąt są spożywane w różnych konfiguracjach. Na szczęście dzięki odrobinie kreatywności można przygotować prawdziwe Święta Wielkanocne nie pomijając żadnej z tradycyjnych potraw i wykorzystując tylko roślinne składniki.
Kiełbasa tradycyjna
Pierwszym produktem spożywczym, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie koszyczka jest kiełbasa. Tradycyjną, mięsną można zastąpić przygotowaną z fasoli. Przepis na nią można znaleźć na blogu Taste me!
Kiełbasa biała
Równie ważna co tradycyjna jest kiełbasa biała, która zwykle trafia do żurku czy barszczu białego w Wielką Niedzielę. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie tej zupy z niczym innym może poratować się przepisem z bloga Weganon.
Żurek
Jego kwaśny smak kochają zarówno Polacy jak i ich goście z zagranicy. Zweganizowanie tej zupy do najtrudniejszych nie należy, wystarczy bowiem usunąć z tradycyjnego przepisu wędzonkę oraz kiełbasę lub zastąpić ją wspomnianą wyżej roślinną wersją. Jednak jeśli ktoś zechciałby wesprzeć się przepisem, może skorzystać z tego od Jadłonomii.
Bardziej ambitni mogą sami przygotować również zakwas.
Jajka
Nikt nie ukryje faktu, że jajka są symbolem Wielkanocy. W koszyczku łatwo je zastąpić własnoręcznie ozdobionymi pisankami z drewna czy plastiku, ale co ze świątecznym stołem? Oczywiście można samemu przyrządzić jajka, które dzięki czarnej soli nie będą się niczym różnić od tradycyjnych, nawet smakiem. Polecamy przepis z bloga Taste Me!
Podać można je wraz z majonezem z kaszy jaglanej.
Lub z sosem tatarskim.
Pieczeń
W Pierwszy Dzień Świąt najważniejszy jest uroczysty obiad, do którego często siada się całą rodziną. Na stół zwykle trafia pieczeń – danie w 100% mięsne, ale łatwe do zweganizowania. Wersja roślinna na pewno zasmakuje wszystkim członkom rodziny. Polecamy piękną pieczeń z bloga Food Porn, Vegan Style.
Babka
Świąteczne obżarstwo oznacza również słodkości w postaci wypieków. Najbardziej znanym z nich jest babka, niepozorne ciasto, które można przygotować na wiele różnych sposobów. My proponujemy babkę earl grey z przepisu Vegenerata Biegowego.
Drugim ciastem nieodłącznie związanym z Wielkanocą jest mazurek, zwykle bardzo ozdobny i słodki. Te dwie cechy nietrudno osiągnąć używając jedynie składników roślinnych. Wielbicielom czekolady proponujemy zaszaleć z Wegan Nerd.