Equalia, hiszpańska organizacja pozarządowa, ujawniła przerażające warunki, w jakich żyją kurczaki na fermie powiązanej z czwartym co do wielkości producentem drobiu w Europie – AIA, członkiem Grupy Veronesi. Produkty AIA sprzedawane są w sklepach w ponad 30 krajach.
Materiały zostały zarejestrowane we Włoszech między lipcem a sierpniem 2021 roku. Przedstawiają ptaki z szeregiem deformacji i złamań, niezdolne do samodzielnego podniesienia się z ziemi. Niektóre z nich nie są w stanie dotrzeć do poidełka, co jeszcze bardziej pogłębia ich cierpienie. Na nagraniach widać również potencjalne nadużycia ze strony pracownika i zadawane przez niego kurczakom kopnięcia i uderzenia. Widoczne są też zwierzęta ze złamanymi karkami i zdeptanymi głowami.
Wniesienie skargi do włoskich władz
W świetle tych faktów organizacja pozarządowa Animal Law Italy wniosła skargę do władz włoskich – podejrzenie dotyczy praktyk mogących stanowić przestępstwa związane ze znęcaniem się nad zwierzętami i zdrowiem publicznym. Zagrożenia wynikające z intensywnego systemu produkcji dotyczą zrównoważonego rozwoju, bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego. Wykazano, że duże skupiska zwierząt tego samego gatunku w ograniczonej przestrzeni zwiększają ryzyko wystąpienia chorób odzwierzęcych.
Poważne problemy zdrowotne zwierząt przedstawionych na nagraniu wynikają z wieloletniej selekcji genetycznej kurczaków, której celem jest osiągnięcie przez nich jak największych rozmiarów w możliwie najkrótszym czasie. Z procesem tym związane są charakterystyczne dla szybkorosnących kurczaków schorzenia układu ruchu i wynikająca z nich niska mobilność i aktywność, a także choroby metaboliczne oraz choroby samych mięśni, będących ostatecznym produktem trafiającym do konsumenta.
Equalia wzywa AIA do podpisania European Chicken Commitment!
European Chicken Commitment (ECC) to porozumienie, które określa szereg wytycznych w zakresie dobrostanu zwierząt, w tym zastąpienie szybko rosnących ras (takich jak te przedstawione na nagraniu) oraz zmniejszenie zagęszczenia drobiu.
Wśród około 500 firm z całego świata, które zobowiązały się do wdrożenia wyższych standardów dobrostanowych określonych w European Chicken Commitment najpóźniej do 2026 roku, znalazły się takie firmy jak Nestlé, Dr. Oetker, Danone, IKEA, polskie Frisco.pl, Carrefour Polska, Auchan Polska oraz jedni z największych producentów drobiu w Europie: LDC, 2 Sisters Food Group i Plukon Food Group.