Kiedy jeszcze niedawno termometry uparcie wskazywały 30°C, trudno było sobie wyobrazić, że przyjdzie nam wyciągnąć z szafy gruby sweter, odkręcić kaloryfery i wejść pod koc z kubkiem gorącej herbaty. Soczysta zieleń ustąpiła miejsca złotym liściom, letnie sukienki – ciepłym płaszczom, a my zamiast po chłodniki, coraz chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy.

Jesień zagościła u nas na dobre.
Zmianę pory roku zauważyć można również na straganach czy w osiedlowych sklepach. Na świeże jagody czy bób przyjdzie nam poczekać kilka miesięcy, za to bogactwo jesiennych warzyw i owoców wprawia w zachwyt, a przede wszystkim – daje wspaniałe możliwości kulinarne. Zatrzęsienie jabłek, gruszek oraz śliwek, kolorowe dynie, kabaczki i cukinie, lśniące bakłażany, grzyby pachnące lasem, papryki w wielu odmianach czy wreszcie kontrowersyjna brukselka… To tylko niektóre dary natury, z których możemy przygotować prawdziwe pyszności. Polskie blogerki podpowiadają, jak!

Coś na rozgrzewkę, czyli zupa grzybowa

Zabielana grzybowa to dla wielu smak dzieciństwa. W wersji z chlebem lub z makaronem (łazanki!). Nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Chcecie dowiedzieć się, jak przygotować ją na warzywnym bulionie i z kokosowym mlekiem? Koniecznie sprawdźcie przepis Amelii z Vege Luv. Na sam widok robi się cieplej!
wegańskie przepisy na jesień

Królowa jesieni – tarta dyniowa

Delikatnie słodka dynia, suszone pomidory i zioła pod pierzynką z roślinnego sera… Czy może być coś lepszego o tej porze roku? Można jeść ją zarówno na ciepło do obiadu czy kolacji, jak i na zimno, w pracy lub szkole. Tę świetną recepturę przygotowała dla Was Marta z bloga Połykaj z Surri. To kto robi dzisiaj tartę?
wegańskie przepisy na jesień

Co na obiad? Zapiekanka z brukselki i nie tylko

Ludzie dzielą się na dwie grupy: zwolenników i przeciwników brukselki. Pierwsi zjedzą ją pod każdą postacią, drudzy będą głosować na nią w konkursie na najbardziej znienawidzone warzywo. Magda z bloga I can’t believe it’s vegan postanowiła dać jej szansę i tak powstała smakowita, rozgrzewająca i zdrowa potrawa, której ciężko nie polubić. Podejmij jesienne wyzwanie: spróbuj brukselki!
wegańskie przepisy na jesień

Lekko, ale sycąco: Sałatka z bakłażanów i pomidorów z twarożkiem ziołowym

Choć do niedawna bakłażan był dość niedocenianym warzywem, to dzięki modzie na kuchnię bliskowschodnią jego popularność rośnie – i słusznie, bo to absolutny rarytas! Idealny do zup, dań głównych, past oraz sałatek, co udowadnia Alicja Wegan Nerd, zwyciężczyni konkursu na Kulinarny Blog Roku 2014. Jej sałatkę można przekąsić w biegu, ale też przygotować ją jako pełnowartościowe danie. Ten przepis przypomni Wam o letnim słońcu!
4. Sałatka z bakłażanów i pomidorów z twarożkiem ziołowym (Wegan Nerd)

Czas na deser! Dyniowy tofurnik na zimno

Jakie to wspaniałe, że z dyni można zrobić niemal wszystko – krem, gulasz, curry, koktajl, a nawet pizzę, a nawet… Sernik! Na zimno. Piękny, radośnie pomarańczowy i przepyszny w smaku. Jak? Tego dowiecie się od Magdaleny z Hello Morning, która kusi uroczymi zdjęciami i prostą recepturą. To ciasto to absolutna petarda!
wegańskie przepisy na jesień
Po tym smakowitym zestawieniu nie pozostaje nam nic innego, jak tylko udać się do kuchni. Widelce w dłoń!
Przepisy zebrała Magda Kiedziuch
28.10.2015