Foie gras w dosłownym tłumaczeniu z francuskiego oznacza ‘stłuszczone wątroby’. Taką stłuszczoną wątrobę otrzymuje się poprzez wymuszone karmienie gęsi lub kaczek.
Pracownicy fermy wkładają zwierzętom do gardeł metalową rurę, przez którą siłą podaje się im pokarm.
Ptaki są w taki sposób karmione kilka razy dziennie. Powoduje to ogromne cierpienie oraz chorą, 10-krotnie powiększoną, w stosunku do normalnej, wątrobę. Właśnie o tą powiększoną wątrobę tu chodzi. Stanowi ona towar luksusowy.
W 2012 roku w Kalifornii weszła w życie ustawa, która zakazywała produkcji oraz sprzedaży foie gras w tym stanie. Grupa producentów, w tym największy producent foie gras w USA (Hudson Valley Foie Gras) zakwestionowali tę ustawę, powołując się na jej niezgodność z konstytucją. Na szczęście ostatecznie Sąd Najwyższy podtrzymał zakaz produkcji i sprzedaży foie gras w Kalifornii!
W 2013 roku Mercy for Animals opublikowało śledztwo na fermach Hudson Valley Foie Gras . Na materiałach można było zobaczyć brutalność pracowników, martwe, poranione gęsi oraz ogromne cierpienie tych zwierząt, traktowanych w tak okrutny i niehumanitarny sposób. (link do śledztwa: http://www.amazoncruelty.com/)
Kalifornia jest kolejnym miejscem, w którym obowiązuje zakaz produkcji foie gras. Do krajów, w których już taki zakaz obowiązuje należy m. in. Polska, Niemcy, Wielka Brytania i Szwajcaria.
Ilona Rabizo
05.11.2014
Photo by Ray Hennessy on Unsplash
Tłumaczenie za: www.mfablog.org/victory-supreme-court-upholds-californias