Zastanawiacie się, jak może wyglądać wegańskie śniadanie, jeśli oprócz wędlin, nie zawiera też jajek i sera? Wbrew pozorom, skomponowanie takiego śniadania nie jest wcale trudne. Łatwo możecie też odtworzyć wszystkie tradycyjne śniadaniowe smaki, które pamiętacie z dzieciństwa.
Jedzenie kanapek z hummusem, pastą z fasoli czy dżemem jest oczywiście wegańskie, ale na dłuższą metę może się znudzić. Mamy więc dziś dla was kilka ciekawszych propozycji, którymi możecie zacząć dzień, i które pozostawią was z pełnym żołądkiem na kilka kolejnych godzin.
Tofucznica
Lżejsza, roślinna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Potrzebujecie przede wszystkim tofu i czarnej soli, która nada jajecznego smaku.
- 150g naturalnego tofu
- 1 mała cebula
- 1 pomidor
- 5 pieczarek
- olej
- szczypta soli czarnej i zwykłej
- kurkuma – dla koloru
Tofu pokruszyć do miseczki. Cebulę, pieczarki i pomidora drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Gdy zmiękną, dodać pokruszone tofu, sól i na koniec kurkumę, która nada tofucznicy żywej, żółtej barwy. Smażyć kilka minut, często mieszając. Jeść z razowym chlebem.
Owsianka
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ¾ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 banan lub 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki słodu lub cukru
Mleko podgrzać z cukrem lub słodem, wsypać płatki i gotować na gęsto, do miękkości, często mieszając (owsianka lubi przywierać!). Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojone owoce (można też wrzucić bakalie lub orzechy) i cynamon.
Pancakes – delikatne placuszki naleśnikowe
- 450g mąki
- 250g mleka roślinnego
- łyżka brązowego cukru
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
Zmiksować, dobrze napowietrzając. Odstawić na chwilę. Smażyć na oleju na jasnozłoto. Te amerykańskie placuszki można jeść z syropem klonowym, słodami, masłem orzechowym czy dżemem. Smakują świetnie!
Twarożek wegański
- 150g naturalnego tofu
- sok z 1 cytryny
- pół pęczka rzodkiewek
- pół pęczka koperku
- sól, czarny pieprz
- łyżka oleju
- 2 łyżki mleka roślinnego
Wszystkie składniki, z wyjątkiem rzodkiewek, zmiksować razem. Na koniec dorzucić świeże warzywa – może to być też drobno pokrojona cebulka, szczypior lub oliwki! Pamiętajcie o soku z cytryny – nada on tofu kwaśnego, twarogowego posmaku.
No to jak, spróbujecie?
Magda
03.03.2014