Polish Hospitality Group, właściciel restauracji Karczma Staropolska, Virtuoso Ristorante & Pizzeria, Rzeźnik/Butcher, Sztuka i Pizzeria Incredibile,właśnie wydała deklarację o wycofaniu jaj z chowu klatkowego ze swojego łańcucha produkcji. To wspaniała wiadomość dla kur niosek!
Polish Hospitality Group, oprócz restauracji z malowniczym ogródkiem z widokiem na centrum miasta i bogatego menu, może się już teraz pochwalić dołączeniem do firm, które zdecydowały zadbać o dobrostan kur niosek, rezygnując z używania jaj z chowu klatkowego w swoich daniach. Firma deklaruje, że już do 2025 roku wszystkie jej dania będą wolne od jaj z chowu klatkowego.
Decyzja Polish Hospitality Group jest nie tylko wyrazem sprzeciwu wobec okrutnego chowu klatkowego, ale też odpowiedzią na rosnące zainteresowanie klientów odpowiedzialnym biznesem. Według badań Biostat z lutego 2020 roku aż 82% Polaków uważa, że chów klatkowy nie zapewnia nioskom odpowiednich warunków życia. Ponad połowa badanych oczekuje, że producenci żywności, hotele i restauracje zamienią trójki na jajka pochodzące z hodowli alternatywnych.
Gratulujemy Polish Hospitality Group podjęcia tak ważnej dla zwierząt decyzji. Dziękujemy za wysłuchanie głosu konsumentów i liczymy, że kolejne firmy w całej Polsce zdecydują się na podjęcie podobnych działań.