Zastanawialiście się, dlaczego nazwaliśmy naszą kampanię „Frankenkurczak”? Jest to nawiązanie do powieści Mary Shelley i popularnego Doktora Frankensteina. Co ma wspólnego brojler z postacią fikcyjną? Bohater tej książki, podobnie jak kurczak mięsny to sztucznie stworzony przez człowieka potwór. Modyfikacje doprowadziły do powstania ras szybko rosnących. Charakteryzuje je nienaturalnie szybki wzrost, co prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych kurczaków. Warunki środowiskowe, jakie zapewnia obecnie prawo są również niewystarczające. Ptaki cierpią nawet wtedy, gdy normy prawne są spełnione. Oto 6 argumentów, które przedstawiają, że rezygnacja z hodowli brojlerów ras szybko rosnących jest konieczna.
Słaba struktura kości
Przerośnięta masa piersiowa brojlerów ras szybko rosnących nadwyręża biodra i przeciąża nogi. Powstające kulawizny sprawiają, że poruszanie się jest dla nich bolesne. Jak wskazują badania, brojlery 76-86% swojego czasu spędzają bez ruchu. Wiele z nich nie ma nawet siły, ani możliwości, by wykazywać naturalne kurze zachowania. Kurczęta nie mogą biegać, grzebać, a często nawet chodzić. Brojlery, które nie są w stanie ustać na własnych nogach, nie mogą dotrzeć do pożywienia i picia. Dla tych ptaków przeżycie 6 tygodni to ogromne wyzwanie, któremu często nie mogą sprostać…
Szereg zaburzeń metabolicznych
Wynikiem gwałtownego wzrostu kurczaków mięsnych są nienaturalnie duże mięśnie. W ich obrębie zachodzi wiele patologicznych procesów. Powstające miopatie to m.in. choroba zielonych mięśni. Z powodu niewystarczającej podaży tlenu i substancji odżywczych dochodzi do martwicy w obrębie piersi. Powszechnie występującą, zauważoną w 99,1% filetów z piersi kurczaka w 5 znanych polskich sklepach, wadą u ptaków hodowanych na mięso jest choroba białych włókien (white striping). Widoczne gołym okiem białe paski na mięśniu to odkładające się tkanki tłuszczowe. Nie tylko obniża to jakość mięsa, ale wizualnie przedstawia problemy zdrowotne i środowiskowe, z którymi zmagają się kurczaki. Inne choroby, które sprawiają niewyobrażalny ból i cierpienie, a nierzadko śmierć brojlerów szybko rosnących to wodobrzusze, stwardnienie mięśni piersiowych oraz syndrom nagłej śmierci sercowej kurcząt.
Konieczność stosowania antybiotyków
Badania potwierdzają, że konieczność stosowania antybiotyków w celach leczniczych jest znacznie większa u brojlerów ras szybko rosnących w porównaniu z kurczakami wolniej rosnącymi. Ich użycie wynika z problemów gatunkowych, jakie wykazują sztucznie wyhodowane ptaki. Jedząc mięso, ludzie nieświadomie je spożywają w niewielkich dawkach. Stanowi to jednak poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Konsekwencją uodpornienia bakterii na antybiotyki jest utrata skuteczności w leczeniu wielu dolegliwości, takich jak zapalenie płuc czy infekcje dróg moczowych.
Różnice w wartościach odżywczych brojlerów ras szybko a wolno rosnących
Jak dowiodło badanie Biostat z 2022 roku, dla 80 proc. Polek i Polaków bardzo istotne przy zakupie mięsa są wartości odżywcze kurczaków, od których to mięso pochodzi. Jednak szybkie tempo wzrostu prowadzi do nadmiernego otłuszczenia mięśni brojlerów ras szybko rosnących. Wartości odżywcze ptaków, u których wzrost następuje naturalnie, są także lepsze z powodu mniejszej powszechności występowania wspomnianych chorób metabolicznych. Ich piersi mają większą zawartość białka i połowę mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu do kurczaków szybko rosnących. Na obniżone walory smakowe ma także wpływ stres związany m.in. z załadunkiem brojlerów i ich transportem do ubojni, zwiększając prawdopodobieństwo licznych obrażeń, a często nawet śmierci zwierząt.
Mniejszy wskaźnik śmiertelności u brojlerów wolniej rosnących
U brojlerów ras wolno rosnących występuje niższy wskaźnik śmiertelności i zachorowań w porównaniu do ptaków, których mięśnie piersiowe rosną w zastraszająco szybkim tempie. Potwierdza to m.in. norweski producent drobiu Norsk Kylling, u którego hodowla zwierząt jest w 100% zgodna z wymogami European Chicken Commitment. Zrównoważona hodowla pozwoliła zmniejszyć śmiertelność ptaków o 39% w trakcie chowu, a podczas transportu aż o 79%. Dzięki poprawie dobrostanu Norsk Kylling wykorzystuje obecnie 3 miliony mniej kurczaków, aby wyprodukować taką samą ilość mięsa jak wtedy, gdy wykorzystywano w hodowli brojlery rasy szybko rosnącej.
Polacy żądają zmian!
Zlecone przez nas badania wyraźnie pokazują, że Polakom zależy na poprawie warunków życia kurczaków mięsnych. Ponad ⅘ ankietowanych uważa, że producenci drobiu powinni zmienić warunki, w jakich żyją brojlery szybko rosnące. Ponad 75% społeczeństwa polskiego chce, aby restauracje, sklepy i producenci żywności zrezygnowali ze sprzedaży i oferowania mięsa z takich kurczaków, na rzecz kurczaków o podwyższonym dobrostanie. Czy firmy posłuchają swoich klientów i przystąpią do European Chicken Commitment?
Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule: Polacy chcą poprawy warunków hodowli kurczaków!
Jak Ty możesz przyczynić się do rezygnacji z hodowli kurczaków ras szybko rosnących?
Najprostszym sposobem jest podpisanie naszej petycji do Ministra Rolnictwa o poprawę warunków życia kurczaków. Uzbieranie odpowiedniej liczby podpisów da nam realną możliwość domagania się zmian prawnych. Możesz też pomóc zwierzętom hodowlanym przekazując darowiznę. Budowanie świadomości konsumenckiej i wywieranie wpływu na producentach to kolejny krok, dzięki którym brojlery mają szansę na lepsze jutro. Czy sieć handlowa, w której robisz zakupy podpisała European Chicken Commitment? Zapytaj!
Źródła:
- https://www.scientificamerican.com/article/dangerous-new-antibiotic-resistant-bacteria-reach-u-s/
- https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/produkcja-zwierzeca/drob-i-jaja/26607-obsluga-brojlerow-bez-stresu-poprawia-jakosc-miesa
- https://albertschweitzerfoundation.org/news/interview-chicken-commitment-practice
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22991557/
- http://zobsie.pl/raporty/16-rozwoj-przemysowej-hodowli-drobiu-w-polsce-a-koszty-eksternalizowane
- https://www.ciwf.com/media/7429726/declining-nutritional-value-of-factory-farmed-chicken.pdf
- https://www.researchgate.net/publication/259911313_Comparison_of_selected_quality_attributes_of_meat_originating_from_fast_and_slow_growing_chickens
Autorka: Julia Kobos